סרח עור (ידוע גם בתור “דבלול עור” או פלולה, Skin Tag באנגלית) הוא סוג של גידול שפיר המופיע על פני העור באזורים שבהם הוא נוטה להתקמט כגון באזור הצוואר, בית השחי, המפשעה והעפעפיים. הוא לרוב צומח מתוך העור על גבי מעין גבעול, ומכיל ליבת כלי דם ותאי שומן המכוסים באפידרמיס החיצוני של העור. גודלם הממוצע של סרחי העור אינו עולה על זה של גרגר אורז אם כי במקרים נדירים הם יכולים להגיע לגודל של כסנטימטר.
ההערכה היא כי סרחי העור מתפתחים כתוצאה ממגע ושפשוף בין קפלי העור. שכיחותם בקרב האוכלוסייה היא כ-46% והיא גבוהה יותר בקרב מבוגרים, אנשים עם עודף משקל ואנשים עם סוכרת. הם בדרך כלל אינם מזיקים מבחינה בריאותית, אינם כואבים ואינם נוטים לגדול ולהשתנות לאורך הזמן – אך לעתים עשויים לסבול מגירוי כתוצאה מגילוח או שפשוף.
מכיוון שמדובר בגידול שפיר, הסרת סרח עור היא לא טיפול חיוני, ובדרך כלל יכולה להתבצע בשיטה של צריבה, הקפאה, קשירה וכריתה (הליכים אשר דורשים איש מקצוע מיומן או רופא עור). מנגד, ישנן כמה שיטות וטיפולים ביתיים באמצעותם ניתן לטפל בסרחי עור, הם פחות חודרניים ועשויים לפתור את הבעיה בצורה פשוטה יותר. בפוסט של היום נסקור כמה מהשיטות הללו.
הסרת סרחי עור באופן ביתי
סרחי עור אינם דורשים בדרך כלל טיפול או ביקור אצל הרופא. אם תבחרי להסיר סרח עור באופן ביתי, יתכן שניתן יהיה לעשות את זה עם מוצרים שכבר נמצאים בארון התרופות או המטבח שלך. רוב הטיפולים הביתיים מבוססים על ייבוש של סרח העור באמצעות חומר חיצוני, עד לרמה בה הוא מתכווץ ונושר.
הנה כמה אפשרויות:
1. שמן עץ התה
שמן עץ התה, שמן אתרי בעל תכונות אנטי-ויראליות ונוגדות פטריות, הוא בטוח לשימוש על העור ומציע תכונות נוספות כמו הקטנת גירוי ומלחמה נגד אקנה. את יכולה להשתמש בו גם עבור טיפול בסרח עור – ראשית, נקי את האזור הפגוע. לאחר מכן, בעזרת מקל או חתיכת צמר גפן, עסי בעדינות כמה טיפות של השמן (3-4 טיפות) מעל סרח העור, ושימי פלסטר או תחבושת עליו למשך הלילה.
חזרי על הטיפול הזה מספר פעמים, עד שסרי העור יתייבש וינשור. במידה והעור שלך רגיש, דללי מעט את שמן עץ התה עם כמות שווה של מים לפני השימוש.
2. קליפת בננה
אל תזרקי את קליפות הבננה המשומשות שלך, במיוחד אם את סובלת מסרח עור. קליפת בננה יכולה לסייע בייבוש דבלול העור – הניחי חתיכה מקליפת הבננה מעל סרח העור וכסי אותו בתחבושת. חזרי על הפעולה כמה לילות עד שהסרח נופל.
3. חומץ תפוחים
החומציות של חומץ תפוחים מפרקת את הרקמה המקיפה את סרח העור וגורמת לו לנשור באופן טבעי. השרי צמר גפן בחומץ תפוחים, הניחי אותו על סרח העור, הצמידי למקום בעזרת תחבושת למשך 15 עד 30 דקות ולאחריהם שטפי את האיזור. חזרי על הפעולה מדי יום במשך כמה שבועות.
אם יש לך עור רגיש, דללי את חומץ התפוחים עם מים לפני השימוש. כדי להימנע מצלקות, מרחי שמן זית או שמן ויטמין e על האזור הנגוע לאחר השימוש.
4. ויטמין E
הזדקנות העור היא אחד הגורמים התורמים להיווצרותם של סרחי עור. מכיוון שויטמין E הוא נוגד חמצון שנלחם בקמטים ושומר על בריאות העור, מריחת ויטמין E נוזלי על סרח עור עשויה לגרום לו להיעלם תוך כמה ימים.
כל שעליך לעשות הוא לעסות את השמן מעל דבלול העור עד שהוא נושר.
5. שום
שום מסייע בשיפור מראה העור על ידי מניעת דלקות. כדי להסיר סרחי עור, מרחי קצת שום כתוש על האיזור הדרוש וכסי אותו בתבושת למשך הלילה. שטפי את האזור בבוקר, וחזרי על הפעולה עד שהוא מתכווץ ונעלם.
6. אלוורה
כבר כתבנו פה פעם על היתרונות של אלוורה לעור הפנים, ולצד הטיפול בכל מיני בעיות עור עם הרכיבים האנטי-דלקתיים ונוגדי החמצון שבה, האלוורה עשויה להיות יעילה גם בטיפול בדבלול עור. מרחי ג’ל אלוורה טרי על סרח העור, עסי בעדינות בתנועות סיבוביות למשך מספר שניות את המקום ותני לאלוורה להיספג.
חזרי על הפעולה לפחות 3 פעמים ביום למשך שבועיים.
מתי צריך רופא עור?
אם אינך מרגישה בנוח להסיר סרח עור בעצמך, פני לרופא משפחה או עור, לרוב הם יכולים לעזור. לאחר הרדמה קלה של האזור באמצעות חומר הרדמה מקומי, הרופא שלך עשוי לבצע אחד מההליכים הבאים, בהתבסס על גודל ומיקום סרח העור:
- צריבה בלייזר / מחט חשמלית – שימוש בחום על מנת להסיר את סרח העור.
- צריבה בחנקן נוזלי – חנקן נוזלי מותז על הנגע ומקפיא את התאים למוות. לאחר צריבת הנגע, מתפתחות כוויות קור המתבטאות בשלפוחיות ובהמשך גלד מתפתח באזור ותוך שבוע עד שבועיים גדל עור חדש.
- כריתה -חיתוך של סרח העור בבסיס שלו בעזרת מספריים כירורגיות. הגודל והמיקום של הנגע יקבעו את הצורך בתחבושות או תפרים.
- סרחי עור הם גידולים לא סרטניים, אך אם הנגע אינו נראה נורמלי או נשהו בו חשוד, הרופא שלך עשוי לבצע ביופסיה כאמצעי זהירות.
אחרי הטיפול בסרח עור
זיהומים וסיבוכים בדרך כלל אינם מתרחשים לאחר הסרת סרחי עור. יש אנשים שמפתחים צלקת לאחר ההסרה, שבדרך כלל נוטה להיעלם עם הזמן.
לאחר הסרת הפלולה בבית יש למרוח משחה אנטיביוטית על האזור הפגוע כאמצעי זהירות. זה מוריד את הסיכון לזיהום. פני לרופא אם האזור הופך לכואב או מדמם.
אם את מתכוונת לבצע הליך רפואי להסרת סרח עור, הוראות הרופא עשויות לכלול הימנעות משיזוף במשך שבועיים טרם הפרוצדורה, להפסיק לנטול נוגדי קרישה ותוספי תזונה לפני ההליך, ושמירה על ניקיון וחיטוי של האיזור.