ככל שאנו מתבגרים, אנו עשויים לגלות שגופנו משתנה באינספור דרכים – ביניהן, יש הטוענים, הסבירות (והחומרה) לסבול מהנגאובר לאחר לילה של שתייה. נכון, זה נראה כמו רעיון טוב עכשיו, אבל זה היום שאחרי שמפחיד. לכבוד ליל הסילבסטר (או הנוביגוד, תלוי בעדה) שעברנו אתמול, ראינו לנכון להביא פה כמה תרופות להנגאובר שמוכחות מדעית.
כי אם יש דבר אחד שאני שונאת זה את הבוקר הזה בו את עוברת סבב של חרטה, בושה, כאב ראש, ומוצאת את עצמך שולחת הודעה בקוצה של “מה עשיתי אתמול בלילה?” – כי אין כמו הנגאובר טוב כדי לגרום לך להטיל ספק בכל החלטה שאי פעם קיבלת בחיים.
אז אם את מחפשת תרופה לאחר לילה מהנה של שתייה, הגעת למקום הנכון. המשיכי לקרוא כדי לגלות אילו פתרונות – עם גיבוי רפואי – יש לכמה מומחי בריאות להציע לאלו מאיתנו שסובלות כרגע.
תרופות להנגאובר
הנה כמה דברים שאת יכולה לעשות כדי לשפר את מצב החמרמורת שלך. אגיד מראש, אין פה פתרונות קסם או תרופות סבתא – אלא רק היגיון בריא ומבוסס רפואית.
1. תאכלי טוב לפני שאת שותה
למרות שזה אולי נראה מובן מאליו, אם יש לך קצת אוכל בבטן לפני שאת שותה, זה יאט את מהירות ספיגת האלכוהול: “זה נכון במיוחד אם יש אכלת ארוחה שהיא שילוב של חלבון, שומנים ופחמימות”, מסבירה ונדנה שת, דיאטנית מלוס אנג’לס עם שם קצת מוזר שכתבה על זה בבלוג שלה. “מזונות שומניים כמו סלמון, אגוזים וזרעים יכולים לעזור לעכב את ספיגת האלכוהול. כמו כן, מזונות עשירים בסיבים כמו שעועית, עדשים, פופקורן וכרוב ניצנים יכולים לעזור”.
2. איבופרופן
“משקפי שמש ואדוויל” עשה את דרכו ללקסיקון מסיבה טובה. עוד פתרון להנגאובר שהיא מציינת הוא איבופרופן, אותה תרופה שמוכרת בשמות המסחריים נורופן, אדוויל, אדקס, איבופן ועוד. “זה בטוח לקחת איבופרופן עם קיבה מלאה. מנגד, אל תיקחי תרופות על בסיס טיילנול (מה שידוע בשמות אקמול, דקסמול ודומיהן) מכיוון שהוא מעובד בעיקר על ידי הכבד שלך ויכול להוסיף לרעילות הכבד”.
3. שתי הרבה מים
מים, מים ועוד קצת מים. גוף האדם הבוגר מורכב מבערך 60 אחוז מים, ולכן הידרציה נכונה משחקת תפקיד חשוב בהקלה על הנגאובר. “כל אדם צריך לצרוך כמות מסוימת של מים על בסיס יומי כדי לשמור על תפקוד תקין של הגוף”, מסבירה קים רוז, תזונאית שכתבה על הנושא באתר שלה. “זו הסיבה בגללה כאשר אנחנו צורכות יותר מדי אלכוהול, אנחנו חייבות להחליף אותו במים במהירות כדי שהגוף ימשיך לתפקד כרגיל”.
4. שתי משקה אלקטרוליטים
צריכה חיזוק קטן נוסף? שתי משקה אלקטרוליטים. “אלכוהול עלול לפעול כמשתן ולכן לגרום להתייבשות, במיוחד בשתייה מרובה. למשקה אלקטרוליטים יש ריכוז גבוה של אשלגן ונתרן, שהם נהדרים כשמדובר בשיקום האלקטרוליטים שאולי איבדנו לאחר שתייה מרובה”, אומרת רוז.
5. במקרים קשים – קוקטייל הידרציה
עוד קוקטייל? זה לא מה שאת חושבת. רוז ממליצה על שילוב של ויטמינים מקבוצת B ועירוי של גלוטתיון – נוגד חמצון וניקוי רעלים עיקרי המיוצר בכבד – שנועדו לעזור להאיץ את חילוף החומרים ולדחוף רעלים אלכוהוליים החוצה מגופך. שימי לב שבניגוד לשאר הרשימה הזו של תרופות להנגאובר, זה לא משהו שאת יכולה לעשות בעצמך בבית, אלא רק בהתייעצות עם רופא או איש רפואה מוסמך.
6. מרק עוף
בניגוד למה שנהוג לחשוב, הגוף שלנו זקוק לכמות מסוימת של נתרן ואלקטרוליטים נוספים כדי לתפקד היטב. נסי ללגום קצת מרק עוף או עצם (אל תבחרו בזנים עם כמות נתרן נמוכה), מכיוון שזה עשוי לעזור לך להחזיר את הנוזלים לגוף ולהשלים את הכמות שאיבדתם. “מרק הוא בחירה טובה גם מבחינת העדינות שלו על הקיבה, כאשר יש לך בחילה ואולי אין לך הרבה תיאבון”, אומרת רוז.
7. סכיסנדרה
עבור חלק מאיתנו, חוסר בהירות או ערפול עשויים להיות החלק הגרוע ביותר של הנגאובר – במיוחד אם זה יום עבודה. רוז ממליצה לנסות את צמח המרפא סכיסנדרה – עשב שעשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי שלך.
סכיסנדרה הוא סוג של עץ מטפס, הנפוץ באזוריה הצפוניים של סין, קוריאה ורוסיה. לפרי יש טעם מלוח-חמוץ-מתוק, בעוד שלזרעי הפרי ישנו טעם מריר-חריף ומעט עוקצני. זהו המקור לשם הסיני הנפוץ של הסכיסנדרה, אשר משמעותו היא “פרי חמשת הטעמים”.
על פי הסינים, האיבר המייצג את אלמנט העץ בגוף הוא הכבד. המחקרים הרבים שבוצעו אודות הצמח והרכיבים שבו עשויים לאשש את השימושים המסורתיים הללו, שכן פירות הסכיסנדרה נמצאו בעלי יכולת הגנה משמעותית לתאי הכבד ולשיקום רקמות כבד פגועות, תוך כדי הגברה של תהליכים פיזיולוגיים שונים ברקמת הכבד.
“תוכלי למצוא אותו במשקה הקל Focus שמכיל לא רק את סכיסנדרה אלא גם רעמת אריה, המכילה מינרלים שיכלו ללכת לאיבוד בזמן מתן שתן – שהיית רוצה לחדש”.
8. אכלי ארוחת בוקר מזינה
עדיף לא להשאיר את הבטן ריקה כשאת סובלת מחמרמורת. “זה יכול לגרום לתחושות של בחילה ואף לגרום לרמות סוכר נמוכות בדם שעלולות לגרום לך להרגיש גרוע יותר”, אומרת רוז. אם את יכולה, אכלו ארוחה מזינה כמו ביצה מקושקשת אחת עם שתי פרוסות של לחם מחיטה מלאה, בליווי קצת חמאה קלה ופרי.
“כפי שאומר הפתגם הישן, ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום”, היא אומרת. “אבל אם את לא יכולה לאכול ארוחת בוקר דשנה, חתיכה או שתיים של לחם יבש זה עדיין יותר טוב מכלום”.
האם כדאי לשתות אלכוהול שוב כדי לצמצם את ההנגאובר?
שתייה של עוד אלכוהול כדי להקל על הסימפטומים של הנגאובר נקראת באנגלית “לקחת את שיער הכלב שנשך אותך” (hair of the dog that bit you). אין לזה תרגום נורמלי בעברית, אבל הרעיון הוא שהנגאובר הוא סוג של גמילה מאלכוהול, ולכן משקה או שניים יקלו על הגמילה.
יכול להיות שיש בזה משהו, אומר ד”ר רוברט סוויפט, חוקר במרכז הרפואי ברוד איילנד שכתב על כך מאמר במגזין הרפואה של הרווארד. גם אלכוהול וגם תרופות הרגעה מסוימות, כמו ואליום, מקיימים אינטראקציה עם הקולטנים במוח, הוא הסביר. וזה ידוע שלחלק מהאנשים יש תסמיני גמילה מתרופות הרגעה קצרות טווח כשהם מתפוגגים, כך שאולי המוח מגיב באופן דומה כאשר רמות האלכוהול בדם מתחילות לרדת.
למרות זאת, ד”ר סוויפט מייעץ שלא להשתמש באלכוהול או תרופות הרגעה בתור תרופות להנגאובר. “התהליך הזה פשוט מנציח את הבעיה”, הוא אומר, “וזה לא מאפשר לך להתאושש”.