דאודורנט טבעי: כך תכיני בעצמך דאודורנט ביתי ללא כימיקלים

דאודורנט טבעי

בזמן האחרון אני הולכת ונמשכת לרעיון של דאודורנט טבעי. אולי זו העובדה שבתקופה האחרונה כולם סגורים בבית, מה שמאפשר להתנסות קצת ולקחת סיכון עם ריח גוף (כי בינינו, הנטפליקס לא הולך להתלונן) – ואולי זה כי אני הולכת ונהיית מודעת לחשיבות של מה שאני מכניסה לגוף שלי.

ובעוד הדאודורנטים הרגילים הם מאד אפקטיביים, והפכו לדבר שבשגרה – זה ידוע שרוב החומרים שהם מכילים עלולים להזיק לנו, ואפילו לגרום לזיעה שלנו להריח רע יותר בטווח הארוך (זה מכיוון שהם משנים את איזון ה-pH באיזור והופכים את בתי השחי שלנו לסאונות זיעה ידידותיות לחיידקים).

אבל לפני שנגיע למתכון הביתי, חשוב שנבין מה בדיוק הדאודורנט שלנו עושה, למה הכימיקלים שבו יכולים להיות רעים עבורנו, ומה התחליף הטבעי.

למה בתי השחי שלנו מסריחים, ואיך דאודורנט עובד?

המדע שמאחורי ריח הגוף שלנו נשמע מעט דוחה: כמו צלחת פטרי משיעורי הבילוגיה, בתי השחי שלנו הם מקום מפלט חם לחיידקים. הם מתמקמים להם שם, וכשאנחנו מזיעים, הם די “אוכלים” את הלחות שיוצאת מאיתנו. הפסולת שהחיידקים האלו מייצרים היא בעצם הגורם לריח הלא נעים של הזיעה.

ובעוד שדאודורנטים ו-“נוגדי הזעה” הם שני דברים שונים, רוב המוצרים שאת רואה על המדף הם למעשה קומבינציה של שניהם, קרי דאודורנטים המשולבים עם נוגדי הזעה. דאודורנטים מסורתיים משתמשים בחומרים מיקרוביאלים או באתנול כדי להרוג את החיידקים. לעומת זאת, נוגדי הזעה משתמשים במלחים על בסיס אלומיניום כדי “לסתום” את בלוטות הזיעה, כך שאותם חיידקים לא יוכלו לצרוך את הזיעה המופרשת.

ועל הנייר זה נשמע נהדר – מכה כפולה לחיידקים. אבל לא כל כך מהר: מחקר משנת 2016 (מקור) הוכיח כי המוצרים המסורתיים האלו ממש משנים את המערכת האקולוגית של העור שלנו, ולא בהכרח לטובה. זה אומר שאת יכולה בטעות להגביר את ריח הגוף שלך, ועל הדרך לפגוע במערכת החיסונית. משתתפי המחקר שלא השתמשו בדאודורנט באמת סבלו מיותר חיידקים בבתי השחי, מה שייצר ניחוח גוף מסוים, אבל מצד שני שיפר את יכולת הגוף שלהם להתמודד עם זיהומים.

הנקודה היא כזו – כמו הקיבה, גם בבתי השחי שלנו אמורים להיות חיידקים. שימוש בדאודורנט כימי שהורד אותם לגמרי בעצם מכין את הקרקע להגעתם של חיידקים דור שני, שהם הרבה יותר מזיקים (ומסריחים) מהמקוריים.

דאודורנט טבעי
שחררי את השחי

ממה נייצר דאודורנט טבעי?

אוקיי, נגיד ושכנעתי אותך ואת רוצה לעבור לשימוש בדאודורנט טבעי. אבל מה הופך דאודורט ל-“טבעי”?

מלבד הימנעות ממרכיבים סינתטיים ומלאכותיים, לרוב הדאודורנטים הללו יכילו את שלושת המרכיבים הבאים:

  • מרכיבים בעלי תכונות חיטוי או אנטי-בקטריאליים, כגון שמן קוקוס או שמן עץ התה.
  • שמנים אתרים כמו לבנדר, אלגום או ברגמוט על מנת לתת לתערובת ריח נעים.
  • מרכיבים טבעיים “סופגים” כמו סודה לשתיה או קורנפלור, על מנת להילחם בלחות.

דאודורנטים טבעיים לא יסתמו את בלוטות הזיעה כמו נוגדי הזעה מסורתיים, ולכן הם אינם מכילים את מרכיב האלומיניום המדאיג.

דאודורנט טבעי מכסה ריח, לא זיעה

חשוב שתדעי את זה – כשאת עוברת למוצר טבעי, אל תצפי לתוצאות זהות לאלו של דאודורנטים מסורתיים, וזה אולי ייקח כמה ימים או שבועות עד שבתי השחי שלך יאזנו מחדש את המערכת האקולוגית שלהם. את יכולה לנסות לעשות ניקוי רעלים מבית השחי כדי להאיץ את התהליך, אך קחי בחשבון כי דאודורנטים טבעיים לא הולכים לעצור את הזיעה. במקום זאת, הם יפעלו על מנת למזער את הריח כאשר היא תגיע.

ובכל מקרה זה לא כדאי לחסל לגמרי את חתימת הריח האישית שלנו. לעתים קרובות אנו מדברים על ריח גוף כדבר רע – אבל הוא לא. אומרים שעיניים זה הדבר הראשון שרואים בבן אדם, אבל גם ריח הגוף שלנו משמעותי – ולהתאמה שלו בין בני זוג יש השפעה מהותית על הצלחת קשר (אגב, זו הסיבה שהמתמודדים ב-“חתונה במבט ראשון” עושים מבחני התאמה של ריח… לא שזה תמיד עובד).

לא שזה אומר שאת צריכה לצאת לדייט אחרי אימון בלי להתקלח – אבל זה בהחלט אומר שקצת ריח גוף הוא מקובל לחלוטין בנסיבות היומיום. ולכי תדעי, אולי זו אחת התכונות האטרקטיביות שלך.

בחורה בטבע

עוברים לטבעי

את יכולה למצוא דאודורנט טבעי ברוב חנויות הטבע, וכמו כל דבר – גם ברשת. מבדיקה שערכתי זה נראה שהפייבוריטים (מבחינת מכירות וביקורות נלהבות) הם:

מציאת הדאודורנט הטבעי המתאים עבורך יכולה להיות כרוכה בניסוי וטעייה, קצת כמו למצוא ג’ינס שאת ממש אוהבת. הסיבה לכך היא שלא רק שכל אחת מריחה אחרת, אלא גם כל אחרת מריחה אחרת.

מחקר משנת 2013 (מקור) מראה שלכל אחת מאיתנו יש סט ייחודי של גנים המובילים לשינויים באופן שבו אנחנו תופסות ריחות. זה אומר שאולי את לא תאהבי את הדאודורנט הטבעי בריח לבנדר, אבל אחותך תמות עליו. קצת ניסוי ובסוף תמצאי מה שמתאים לך.

הכנת דאודורנט ביתי

אם האפשרויות המוכנות לא מספקות אותך, את יכולה להכין דאודורנט ביתי יחסית בקלות. הנה המתכון.

מרכיבים:

  • 1/3 כוס שמן קוקוס
  • 1/4 כוס סודה לשתיה
  • 1/4 כוס קורנפלור
  • 6 עד 10 טיפות שמנים אתרים, אם תרצי (בהתאם לריחות שאת אוהבת).

הוראות הכנה:

  1. ערבבי את הסודה לשתיה עם הקורנפלור.
  2. ערבבי עם שמן הקוקוס עד לקבלת תערובת אחידה. זה הנקודה להוסיף את השמנים האתרים, אם תרצי.
  3. מזגי את התערובת לצנצנת זכוכית ריקה.
  4. לשימוש, פשוט חממי כמות קטנה של התערובת בין האצבעות עד שהיא תהפוך לנוזלית, ומרחי בבתי השחי.


בעת ההכנה הביתית של הדאודורנט הטבעי שלך, אל תהססי להתנסות בבסיסים, אבקות ושמנים שונים. חמאת שיאה, חמאת קקאו ושמן קוקוס פועלים היטב כבסיסים, אך את לא חייבת להשתמש בהם במידה ואת מעדיפה פורמולה במרקם אבקה – אם כך, רק שלבי חלקים שווים של סודה לשתיה וקורנפלור, הוסיפי את השמנים ונערי לערבוב.

אהבת? את יכולה להתקדם ולנסות גם לייצר בעצמך בושם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *