לאחרונה התחלתי לשים לב ליותר ויותר כתבות ופוסטים שמהללים מרכיב שנקרא חומצה אזלאית. חלקם אף הגדירו אותו בתור “המרכיב הכי חשוב בשגרת הטיפוח”. אפילו קראתי כל גולשת שסיפרה שהרכיב הזה ניקה את האקנה שלה בשלושה ימים: היא התחילה להשתמש בזה בשבת, ועד יום שני היא אמרה, “לא היו לי פצעונים פעילים על הפנים, משהו שלא קרה לי מזה כשלוש שנים. מעולם לא ראיתי פצעונים נעלמים כל כך מהר, גם כאשר השתמשתי בחומרים כימיים”.
האמת, הופתעתי. מכל החומצות שהכרתי וניסיתי במהלך השנים – כמו סליצילית, גליקולית והיאלורונית – מעולם לא שמעתי על חומצה אזלאית. ואפילו שיטות שונות לטיפול באקנה אותן חקרתי – כמו השיטה המהירה להעלמת חצ’קונים של דרו ברימור, או שימוש בשמן עץ התה – לא הזכירו אותה. אז מיתר לציין שסקרנותי התעוררה, וביקשתי מזוג רופאי עור ללמד אותי על נפלאות החומצה האזלאית.
מהי חומצה אזלאית?
בתכלס, מבחינה כימית, אין הרבה הבדל בין חומצה אזלאית לפרוסת לחם או כוס בירה.”חומצה אזלאית נוצרת באופן טבעי בגרעיני חיטה ושעורה, סיפרה דברה ג’לימאן, רופאת עור מוסמכת מניו יורק. “ואם להיות אפילו יותר ספציפית, לחומצה אזלאית יש השפעה אנטי-בקטריאלית, אנטי-דלקתית, קרטוליטית וקומדוליטית, שמונעת התפתחות של היפרפיגמנטציה, בעלת השפעה אנטיאנדרוגנית, מפחיתה את תכולת חומצות השומן בעור – כל אלו מכסים אספקטים רבים של הטיפול באקנה ושל סיבוכי המחלה”.
איך חומצה אזלאית עוזרת כנגד אקנה?
“חומצה אזלאית הוכחה כאפקטיבית כנגד החיידק על העור שהוא אחד הגורמים לאקנה”, אומרת ג’לימאן. בנוסף להרג חיידקים, יש לה גורם אחד עיקרי המשותף עם חומצות מסוימות שעשויות כבר להיות חלק משגרת הטיפול שלך כמו חומצה אלפא הידרוקסית או חומצה בטא הידרוקסית. “חומצה אזלאית עוזרת לשחרר את תאי העור כך שהם לא סותמים נקבוביות, ומפחיתה את דלקת החופפת לעיתים קרובות לאקנה,” היא מוסיפה.
ישנם מחקרים רבים הדנים ביעילותה של החומצה האזלאית בטיפול באקנה. מחקר אחד הראה כי השימוש בחומצה אזלאית במשך 3 חודשים הוביל להפוגה ב-64% מהחולים. במידה והטיפול נמשך כ-6 חודשים, יעילות החומצה גוברת והופכת להיות דומה להשפעה של תכשיר אנטיביוטי, Benzoil או טרטינואין (חומצה רטינואית) – אך בניגוד לאלו, החומצה אינה גורמת לתופעות לוואי.
בנוסף, השימוש בחומצה אזלאית לא גורם לחיידקים לפתח עמידות אליו, לכן ניתן להשתמש בה לתקופה בלתי מוגבלת ללא פגיעה ביעילות שלה. החומצה מועילה גם כנגד תופעות פיגמנטציה למיניהן, שבדרך כלל מופיעות אחרי ההפוגה באקנה, ולכן מומלצת לבעלות עור כהה (הנוטה יותר לפיגמנטציה).
מתי לשים?
יום, לילה, או שניהם – ג’לימאן אומרת שניתן להשתמש בחומצה בכל נקודה במהלך היום. מה שכן, במידה ובחרת להשתמש בחומצה אזלאית בלילה, אין צורך להוסיף שכבה נוספת, הכל טוב – אבל במידה ואת משתמשת בחומצה במהלך היום מומלץ להוסיף שכבה נוספת של קרם הגנה (אפילו יותר מהרגיל), מכיוון שהחומצה הופכת את העור לרגיש הרבה יותר. גם קרם לחות יכול להיות תוספת נחמדה, מכיוון שיש פורמולות של החומצה שנוטות לייבש את העור.
תוך כמה זמן זה יעבוד?
לדברי ג’לימאן, ניתן לראות תוצאות ראשוניות כבר אחרי שבוע. אחרי כחודש של שימוש את כבר אמורה לראות תוצאות ברורות. והאמת, אני כבר השתכנעתי. יאללה, הלכתי להוסיף את קרם Azelaic Acid Suspension 10% של The Ordinary לעגלה:
רק 5.5 פאונד ב-Cult Beauty.
מדובר על קרם המכיל את החומצה בריכוז של 10%. על המותג The Ordinery כבר כתבתי פה מספיק, המוצרים שלהם סופר איכותיים. ובניגוד לסרומים, שעולים קצת יקר, את הקרם הזה אפשר להשיג במחיר ממש שווה. ייאי!
היי חמודה רציתי לשאול אם אפשר להשתזף בים עם החומצה
מה פתאום! בכל שימוש במוצר סקין-קר, ובפרט חומצות וסרומים את חייבת להיזהר מאד מהשמש כי השימוש במוצר הופך את העור לחשוף ורגיש הרבה יותר. ואם בכל זאת את ממש חייבת, שימי מקדם הגנה עם SPF גבוה ותקפידי לחדש אותו לפחות כל שעתיים.
כל חומצה שאת שמה את חייבת לוודא שהיא לא מתנגשת עם חומצה אחרת (שלא יהיו לך כוויות), וחייבת חייבת חייבת לשים קרם הגנה עם מקדם הגנה 30 לפחות!!! (גם כשנראה לך שאין שמש בחוץ)
היי 🙂 ניתן לשלב בשגרת הבוקר חומצה אזלאית של דה אורדינרי עם סרום ויטמין סי (נגזרת) של mad hippie ?
היי,
בגדול אפשר להשתמש בשני המרכיבים במקביל וזה נחשב בטוח למדי, אבל בכל זאת רוב המומחים ממליצים להפריד ולהשתמש בוויטמין סי בבוקר ובחומצה האזלאית בערב.
היי רציתי לדעת אם אני משתמשת בחומצה הזו בלילה, איך אני משתמשת ? אני שוופת פנים ואז ישר שמה אותה אחרי זה סרום ואז קרם לחות? כי עד עכשיו אני משתמשת ככה אשמח לדעת אם זה נכון…