מי כמוני יודעת כמה זה קשה למצוא את הניחוח המושלם. ולכן, ברגע שכבר מצאת אותו והשקעת בקנייה שלו, סביר להניח שתעשי כל שביכולתך על מנת לשמר את אריכות החיים שלו. כי לא משנה כמה הוא נהדר, כל הדברים הטובים יכולים להגיע לסיומם – במיוחד אם את לא שורמת עליו כמו שצריך. התנהגויות מסוימות יכולות לשנות את ההרכב הכימי של בושם, ולפגוע בו מוקדם יותר. בהמשך, בדקנו כיצד ניתן לדעת מתי פג תוקף בושם, ואיך בכל זאת ניתן לעזור לו להחזיק מעמד זמן רב יותר.
תוקף ממוצע של בושם
רוב יצרני הבשמים ימליצו לזרוק את הבקבוק לאחר שנה עד שלוש שנים (ובדרך כלל זה אפילו כתוב על התווית), אך מכיוון שתוקף של בושם לא בדיוק פג באותה הצורה שאוכל למשל פג תוקף, לפעמים זה בסדר גמור להמשיך להשתמש באותו הבושם במשך ארבע ואפילו חמש שנים.
כימאים איתם בדקתי אמרו כי אכן לבושם יש חי מדף, אך מנגד כי “אין מספר אחד קשיח”. יש כל מיני טיפים שיכולים לעזור לנו להאריך את חיי הבושם, אבל לפני זה חשוב להבין משהו חשוב לגבי ההרכב הכימי שלו.
חמצון
“מניסיוני”, אמר לי מישהו מהתעשייה, “בשמים אינם מאבדים מעוצמתם, אך הריח שלהם נוטה להתחמצן, שזה בעצם אומר להפוך לחמצמץ, לעיתים עם גוון מתכתי או פלסטיק”. במילים אחרות, עודף חמצן הנכנס לבקבוק הבושם שלנו יכול להשפיע על מולקולות הניחוח, ובכך להשפיע על הריח הכללי.
“החמצון יכול לבוא מריכוז גבוה של הדרים בתור התווים העליונים של הבושם, ארומטים הנמצאים בסיכון גבוה יותר להתחמצנות, אך גם בגלל התייבשות של הבושם”, הם אמרו. פורמולות שונות נוטות יותר להתחמצן, ובגלל זה בשמים מסוימים מחזיקים מעמד זמן רב יותר מאחרים. שמתי לב באופן אישי שניחוחות עם ריכוז גבוה של פצ’ולי או שרף נוטים להתחמצן מהר.
איזה בשמים מחזיקים הכי הרבה?
תווי הניחוח הארוכים יותר הם בעלי יציבות כימית רבה יותר. תווים עציים, ענבר ועור די יציבים, גם אחרי שלוש שנים.
כמו כן, בשמים עם אחוז אלכוהול גבוה נוטים להחזיק לזמן ארוך יותר, שכן האלכוהול מונע מהמולקולות שבבושם להתחמצן. לפעמים נהוג לחשוב על אלכוהול בתור מרכיב שיש להימנע ממנו במוצרי יופי, אבל כשמדובר בבישום הוא דווקא די מועיל – והאלכוהול הוא החומר המשמר העיקרי שקיים בבושם.
כך שלמרות שכיום יש מין משיכה מסויימת לאותם “ניחוחות נקיים” או בשמים טבעיים המושכים את אלו המחפשות שגרת יופי חפה מרעלים, בשמים מהסוג הזה נוטים לאבד את הניחוח שלהם במהירות גדולה. מולקולות טבעיות בדרך כלל פחות יציבות מסינתטיות, כך שבשמים ללא אלכוהול ככל הנראה לא הולכים להחזיק ליותר משנה.
איך ניתן להאריך את חיי הבושם?
אז עכשיו אחרי שלמדנו מה גורם לבושם אחד להחזיק לזמן ארוך יותר מאחר – נוכל להשתמש בידע הזה על מנת לנסות ולהאריך את חיי הבשמים שיש לנו בבית.
הנה כמה טיפים:
1. הרחיקי את הבשמים שלך מאור
למרות שזה אולי נראה ממש חמוד למקם את בקבוקי הבושם שלך על אדן החלון, מבחינה כימית זה המקום הגרוע ביותר לאחסן אותם. האור מאיץ את הפירוק של מולקולות הבושם והופך את ההרכב שלו ללא יציב ונוטה לחמצון. להפך, הרבה יותר מומלץ לשמור את הבשמים שלך במקום קריר וחשוך.
אין לך מספיק מקום? מזל שכתבנו פוסט על פתרונות לאחסון איפור.
2. כנ”ל לגבי חום
לא רק אור – גם חום יכול להאיץ את הפירוק של מולקולות הבושם ובכך לשנות את ההרכב הכימי שלו. ההמלצה הרשמית היא לשמור על בשמים במקום עם טמפרטורה מקסימלית של 15 מעלות צלזיוס.
כדי לשמור על הבושם בטמפרטורה האידיאלית, המקרר הוא אפשרות טובה. עם זאת, הוא לא מקום מושלם מכיוון שהוא נפתח לא מעט פעמים במהלך היום (אצלי בבית גם במהלך הלילה…) – ולכן נחשף לאור. זה הופך את המקפיא לאופציה מומלצת יותר, מכיוון שבושם מכיל אלכוהול כך שהוא שלא יקפא, והטמפרטורה הקרה אפילו תעשה אותו נעים יותר לשימוש.
3. המשיכי להשתמש בבושם עד שהבקבוק נגמר
כאשר בקבוק הבושם שלך חצי ריק, האוויר שבפנים מגביר את הסיכוי להתחמצנות – ולכן הרעיון הוא להשתמש באותו ניחוח ברצף, עד שהוא נגמר, ובכך לצמצם את הזמן בו בקבוק בושם עומד חצי ריק. נכון, זה לא קל לרוב הצרכניות כיום, שיש להן בממוצע ארבעה ניחוחות שונים בבית והן נוהגות להחליף בין אחד לשני – אבל לדעתי עדיף להשתמש בניחוח אחד מדויק מאשר בארבעה שונים עם ניחוח שכבר דהה.
4. הימנעי מלשמור את הבושם בחדר האמבטיה
עם מים זורמים, חום ולחות שבאוויר – חדר האמבטיה הוא ככל הנראה לא המקום האידיאלי לאחסון של אוסף הבשמים שלך. במקום זאת, נסי לשמור אותם במגירה מבודדת, בחדר השינה או בחדר אחר.
לקריאה נוספת
אם אהבת את הפוסט הזה, הנה עוד כמה שאולי יעניינו אותך:
- על תוקף מוצרי קוסמטיקה שונים, איך יודעים אם המוצר פג תוקף?
- איך לשים בושם בצורה כזו שיחזיק לזמן ארוך יותר?
- כך מכינים בושם ביתי.