אולי שמעת על חומצה פרולית ואולי אפילו ניסית כבר מוצר או שניים שמכילים אותה, אבל כמה את באמת יודעת על המרכיב הזה שהולך ותופס מקום ביותר ויותר מוצרי טיפוח עור?
אז מסתבר שיש סיבה (למעשה, סיבות רבות ושונות) שבגללן המרכיב הזה הפך לכל כך משמעותי – והיום אני הולכת לדבר עליהן.
פרטים מהירים: חומצה פרולית
סוג החומר: נוגד חמצון.
יתרונות עיקריים: מקטין היווצרות של קווים עדינים וקמטים, כתמים על העור וסימנים אחרים להזדקנות מוקדמת.
למי זה מתאים: באופן כללי, כל מי שמעוניינת בשגרת טיפוח עור עם סגולות אנטי אייג'ינג. כל אחת יכולה להפיק תועלת משימוש בנוגד חמצון כדי להגן על עצמה מפני נזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים, אך הם עלולים לגרום לגירוי אפשרי, ולכן לא כל נוגדי החמצון הם הפתרון הנכון לכל סוג עור.
תדירות שימוש מומלצת: בטוחה לשימוש בכל יום. מרחי אותה בבוקר על עור נקי ויבש לפני קרם הלחות וקרם ההגנה.
עובד טוב עם: נוגדי חמצון אחרים, במיוחד ויטמינים C ו- E.
לא עובד טוב עם: חומצות פילינג כמו חומצות גליקוליות, סלציליות ולקטיות מכיוון שהן יכולות לשנות את רמת החומציות של העור, מה שמקטין את יעילות נוגד החמצון.
מה זה חומצה פרולית?
חומצה פרולית, המכונה לפעמים בתור "חומצה הידרוקסי-צינאמית", היא נוגד חמצון רב עוצמה המנטרל נזק שנגרם מזיהום, קרינה אולטרה סגולה או מקרינה אינפרא-אדומה, כולן מאיצות את הזדקנות העור. המרכיב הזה נמצא באופן טבעי בדופן התאים של צמחים כמו שיבולת שועל, אורז חום, בוטנים, תפוזים, ותפוחים. באופן טבעי, חומצה פרולית היא מרכיב בוטני שמקורו מן הצומח, אך כיום (בעיקר מטעמים של בקרת איכות ויעילות) היא מיוצרת במעבדה, מגיעה בעיקר בצורה נוזלית וניתן למצוא אותה בסרומים או קרמים.
נכון שהחומצה הפרולית היא נוגדת חמצון, אבל חשוב להבין שהיא אינה מתקנת נזק שכבר נגרם, אלא משמשת כהגנה מפני נזק עתידי, והיווצרות רדיקלים חופשיים. כפי שהסבירה זאת רייצ'ל נזריאן, רופאת עור מארה"ב שכתבה על הנושא (מקור): "כשיש גורם שמנסה לפגוע בעור שלך, הוא יוצר מולקולה מסוימת שבמצבה הפעיל תמשיך לפגוע ולייצר טראומה לעור סביבה. החומצה הפרולית תיכנס ובעצם תכבה אותה. היא מנטרלת את המולקולות שאם יישארו לבד ימשיכו לפגוע ברקמות העור".
על מנת להיות יעילה, חומצה פרולית צריכה להגיע ארוזה בבקבוק כהה או אטום על מנת להגן עליה מפני חשיפה לאור, ויש לאחסן אותה באזור קריר (כלומר לא בחדר אמבטיה מלא בלחות). לסרומים המכילים חומצות פרוליות יש נטייה לשנות את הצבע הכתום/זהוב המקורי שלהן לחום בוצי לאורך זמן, מה שמסמן לנו שהסרום התחמצן ולכן אינו יעיל כל כך. זו עוד סיבה שכדאי לחפש מוצר שמגיע עם משאבת לחיצה, המונעת כניסה של אוויר לתוך הבקבוק.
היתרונות של חומצה פרולית
חומצה פרולית פועלת לעצירת כל הנזקים שמקורם במשפיעים חיצוניים, ובנוסף:
- מפחיתה את היווצרותם של קמטים – חומצה פרולית מגנה על העור מפני זיהום וקרינה, העלולים להוביל לקמטים.
- מפחיתה את הסיכון לעור רפוי – רדיקלים חופשיים יכולים גם לגרום לאובדן מוצקות בעור, וחומצה פרולית משמשת כמגן להגנה על העור מפני הנזקים הללו.
- מפחיתה דלקות – נזק חמצוני יכול לגרום לדלקת בעור, החוסמת נקבוביות ועלולה להוביל לפריצות. נוגדי חמצון כמו חומצה פרולית הם בעלי תכונות אנטי דלקתיות.
- מפחיתה את היווצרותם של כתמים – זיהום וקרינה גורמים לעלייה בשינוי פיגמנטרי – כמו כתמי שמש – והחומצה פועלת להגנה על העור מפני השפעה זו.
- מונעת אדמומיות – זיהום וקרינה גורמים לעלייה ביצירת כלי הדם בעור (מה שמוביל לאדמומיות).
- הפחת פיגמנטציה הקשורה למלזמה – מלזמה היא השם הרשמי של פיגמנטציה כרונית , מצב שבו המלנוציטים שלך מגיבים לאור השמש ולקרינת אינפרא אדום ויוצרים כתמים עם העור. נזריאן אומרת כי הדבר היחיד שיש לנו המגן מפני קרינת אינפרא אדום כרגע הם נוגדי חמצון (כגון חומצה פרולית).
- שיפור האפקטיביות של ויטמין C וויטמין E – כאשר משתמשים בשילוב עם נוגדי חמצון אחרים (כגון ויטמין סי), לחומצה פרולית יש יכולת לחזק אותם ולהפוך אותם ליציבים יותר.
תופעות לוואי
לחומצה פרולית אין תופעות לוואי ידועות. עם זאת, לפעמים סרומים נוגדי חמצון יכולים להיות מעט פעילים מדי עבור סוגי עור מסוימים. "כל נוגד חמצון יכול לגרום לגירוי אפשרי, ולכן לא כל נוגדי החמצון הם ההמלצה הנכונה לכל סוג עור", אומרת נזריאן. אך מכיוון שחומצה פרולית ברוב המקרים משולבת עם נוגדי חמצון ומרכיבים אחרים, קשה לקבוע את סיבת התגובה. במילים אחרות, גירוי יכול להיגרם בגלל מוצר מסוים – וחומרים משמרים או מרכיבי ניחוח שהוא מכיל – ולא ספציפית מהחומצה הפרולית.
אם יש לך עור רגיש, רוזצאה, אקזמה, או נטיה כללית לסבול מגירוי בעור, נזריאן מציעה לבצע בדיקת רגישות לפני השימוש. איך עושים את זה? בקלות – מורחים מעט מהמוצר מאחורי האוזן (או בכל אזור אחר עם עור שאינו בולט), ומחכים לראות איך העור מגיב לאחר יום. אם את מבחינה בגירוי או בתגובה אחרת, כנראה שהמוצר אינו מתאים עבורך.
איך משתמשים
לקבלת התוצאות הטובות ביותר, יש למרוח שתיים-שלוש טיפות של סרום או קרם חומצה פרולית על עור נקי ויבש מדי בוקר ולפזר את המוצר בצורה אחידה על פניך. לאחר מכן ניתן להמשיך בשגרת הטיפוח עם קרם לחות ומקדם הגנה. נזריאן ממליצה גם למרוח כמה טיפות על הצוואר והחזה כדי להגן גם על האזור הזה.
בעוד שניתן להשתמש בחומצה פרולית פעמיים ביום, נזריאן ממליצה לדבוק בשגרה של פעם ביום, בשעות הבוקר. "לפעמים את תראי המלצה להשתמש בחומצה פרולית פעמיים ביום, כי זה מרגיש שהיא תהיה יעילה כחלק ממנגנוני התיקון של העור שקורים בזמן הלילה", היא אומרת. "אבל אני לא מסכימה. רוב הנזק נעשה בדרך כלל בבוקר, ויש מרכיבים אחרים שעובדים טוב יותר בערב ולכן עדיף לשמור את הזמן הזה על מנת להשתמש בהם".
כך שאם את משתמשת בחומצות פילינג, עשי זאת בלילה. "כשאת משתמשת בחומצות מסוימות כמו חומצה גליקולית או חומצה סליצילית, הן יכולות לשנות את רמת ה-pH של העור שלך", היא אומרת. "אז את לא רוצה ליצור שכבות של חומצות על העור שלך מכיוון שהן יכולות לשנות את ה-pH, מה שמשנה את יעילות נוגד החמצון".
מוצרים מומלצים
הנה המוצרים הכי מומלצים עם חומצה פרולית.
הבחירה הדרמו-קוסמטית (והיקרה): סרום C E Ferulic
בעבר, מוצרי טיפוח עור טובים באריזות כאלו היו זמינות רק במוצרים מתקדמים דרמו-קוסמטיים, כמו הסרום הקלאסי C E Ferulic של המותג SkinCeuticals.
הוא מורכב מתערובת של 15% ויטמין C להבהרת העור, 1% ויטמין E לנטרול רדיקלים חופשיים ו- 0.5% חומצה פרולית כדי להגביר את היעילות של שניהם. "יש מחקר שהראה שכאשר מוסיפים חומצה פרולית לויטמינים C ו- E, יש הגנה אפקטיבית פי שמונה מהרגיל", אומרת נזריאן. "זה באמת בגלל שנוגדי חמצון, בדיוק כמו רדיקלים חופשיים, הם די לא יציבים, מה שאומר שהם מתפרקים די מהר. תוספת החומצה הפרולית לויטמינים מייצבת את התערובת.
עד כמה המוצר הזה קלאסי? הוא הפך להיות מעין "תו תקן" בכל מה שנוגע למוצרים על בסיס חומצה פרולית, בעיקר בזכות הסרטון הבא שמדגים כמה הסרום הזה אפקטיבי:
הסרטון הזה מדהים, וממליצה שתצפי בו שוב אחרי שאסביר כדי להבחין בדיוק: שימי לב כיצד התפוח מתחיל להתחמצן כאשר הוא נחשף לחומרים המזיקים באטמוספירה. התפוח, שמייצג את העור שלך, מתחיל להשחים כאשר הוא נחשף לסביבה החיצונית. עם זאת, כאשר התפוח מקבל טיפה אחת של הסרום C E Ferulic לפני החשיפה, הוא מראה מעט מאד סימנים לשינוי בצבע, למול החלק בתפוח שלא טופל ונראה חום ודי מגעיל.
מנגד, מדובר על מוצר יוקרה, סופר אפקטיבי ורפואי – ולכן יקר: באיזור ה-600 ש"ח ל-30 מ"ל. מדי פעם אפשר למצוא במחיר מבצע דרך לוק-פנטסטיק.
הבחירה הנגישה: סרום חומצה פרולית של דה אורדינרי
כמו שאפשר לתאר כמעט כל מוצר של דה אורדינרי: באתי בגלל המחיר, נשארתי בזכות התוצאה. הסרום השני עליו נזריאן ממליצה הוא אופציה נהדרת במחיר סביר. בנוסף לחומצה פרולית בריכוז של 3%, הוא מכיל גם 3% רזברטרול, נוגד חמצון המצוי בענבים אדומים, המסייע בהגנה על העור מפני תוקפנים חיצוניים. עם עשרת אלפים ביקורות חיוביות ב-"ספורה", אין ספק שמדובר על כוכב.
הבעיה היחידה עם דה-אורדינרי זו העובדה שהמוצרים שלהם נמצאים Out Of Stock למשך תקופות ארוכות… בגלל זה אני ממליצה לבדוק איפה הסרום הזה זמין. המחיר די דומה בכל האתרים, אבל אני מצאתי אותו בקאלט ביוטי, פיל-יוניק או ביוטי ביי.