נתחיל עם הדבר הכי בסיסי – קעקוע במבוק לא באמת נעשה עם במבוק.
מדובר על קעקוע הנפוץ במזרח (ובעיקר בתאילנד) ונעשה בטכניקה המחקה את הדרך בה השבטים המקומיים קעקעו את עצמם במשך אלפי שנים. היא כוללת הצבת מחטים בקצה של מוט ארוך ודק העשוי ממתכת או עץ (אך לא מבמבוק), בעזרתן מוחדר הדיו לתוך העור. הקעקועים האלו לרוב בנויים מאינספור נקודות קטנטנות ונעשים כאמור באופן ידני לחלוטין – ללא חשמל המפעיל מכונה, אלא רק באמצעות עבודת היד של אמן הקעקועים.
מה חשוב לדעת על קעקוע במבוק?
“קעקועי במבוק” הם פשוט קעקועים שנעשו בטכניקת הדקירה הידנית. הטכניקה הזו מגיעה מההיסטוריה העשירה של תאילנד, בעקבות נזירים שביצעו קעקועים של סאק יאן (שלפעמים נקראים גם Yantra) – אותם סמלים מיסטיים עם צורות גיאומטריות שמאמינים שהם מציעים כוח, הגנה, הון, כריזמה ויתרונות אחרים עבור מי שנושא אותם.
האם קעקוע במבוק מחזיק יותר מקעקוע רגיל?
התשובה היא לא. כמו שאנחנו כבר יודעים, קעקועים דוהים עם הזמן. בטווח הזמן הקצר – כעשר שנים ממועד הביצוע של הקעקוע – לא אמור להיות הבדל בין שתי השיטות. הקעקוע ידהה מעט, במיוחד באזורים בגוף שנעים הרבה, כמו המותניים, המפרקים, הצוואר, הבטן וכדומה.
אבל לטווח הארוך, כבר רואים את ההבדל, וסביר להניח שקעקוע במבוק כבר לא יהיה קריא לאחר תקופת זמן ארוכה, בניגוד לקעקוע שנעשה במכונה רגילה.
לגבי קעקועים צבעוניים, קעקועי במבוק ידהו הרבה יותר מהר. אפילו כשמדובר בקעקועים קלאסיים צבעים דוהים מהר יותר מאשר אלו שנעשים בדיו שחור, אבל עבור קעקועי במבוק זה קורה הרבה יותר מהר. מהניסיון שלנו, קעקועים צבעוניים שנעשו בשיטת הבמבוק דהו באופן משמעותי לאחר 4-5 שנים. זה נובע מהשימוש במחט ובגלל שאמן הקעקועים לא מחדיר את הדיו בכוח ומהירות כמו המכונה.
האם זה כואב יותר מקעקוע רגיל?
זו שאלה שאין לה תשובה חד משמעית, כי עם קעקועים זה לא חד משמעי ולכל אחד יש סף כאב שונה.
עם זאת, לרוב קעקועי במבוק אינם גורמים לכאב רב כמו אלו שנעשים במכונה, כי המחט נכנסת פחות עמוק וכי עוצמת הלחיצה פחותה. מנגד, יש אנשים שאומרים שקעקוע במבוק כואב יותר מכיוון שבדרך כלל קעקועי במבוק לוקחים יותר זמן (עד פי 3 לאט יותר). אז למרות שזה פחות כואב – התהליך ארוך יותר.
האם קעקוע במבוק הוא בטוח?
באופן כללי, תהליך קעקוע במבוק בטוח או מסוכן כמו כל קעקוע אחר. על אמן הקעקועים לבצע את הקעקוע עם ציוד סטרילי ובסביבה היגיינית. כמו בכל מדינה, גם בחו”ל יש מגוון רחב של מכוני קעקועים – חלקם בהחלט מבינים תהליכים מודרניים בשיטות היגייניות, בעוד שאחרים קצת פחות. אם אתם עושים את הקעקוע שלכם במדינות בהן השיטה נפוצה, כמו במזרח, נסו להקפיד לוודא את האיכות והמקצועיות של העוסקים בדבר.
ויחד עם זאת, לאור תהליך הריפוי המהיר יותר של קעקוע במבוק אפשר לומר שהוא יחסית בטוח יותר. לצד החלמה מהירה יותר (בשל פחות נזק לעור), יש פחות זמן וסיכון להתפתחות של זיהומים. מצד שני, מכונת קעקועים היא לרוב סטרילית יותר (קל יותר להשתמש בכל פעם במחט חדשה לחלוטין המגיעה באריזה סגורה וסטרילית), ולכן היא בטיחותית יותר עבור הלקוח.
בכל מקרה, מומלץ לקרוא את המדריך שלנו לטיפול בקעקוע, ולהקפיד על הדברים שעוזרים לו להחלים מהר יותר ובהצלחה.
מתי להתייעץ עם רופא
זיהום של קעקועים זה מקרה נדיר, אך זה עדיין עוזר לדעת מאילו סימנים צריך להיזהר. אם אתם סובלים מעליה בחום, חווים אי נוחות או גרד במקום הקעקוע או שיש לכם נפיחות שנמשכת יותר משבוע – זה הזמן ללכת ולהיבדק אצל רופא. בנוסף, נגעים אדומים או קשים באזור המקועקע הם עוד סימן לא טוב.
לסיכום
קעקועים חדשים דורשים לא מעט תשומת לב, אך קעקועי במבוק הנעשים בצורה יותר “ידנית” ולרוב במדינות פחות מפותחות מישראל דורשים יתר תשומת לב. בזמן הריפוי של הקעקוע מומלץ להקפיד על כמה כללי אצבע: הימנעות מחשיפה ממושכת לשמש, או גירוד וגילוח של המקום. כאשר הגלדים פוחתים והעור באזור המקועקע מקבל מרקם אחיד כמו שאר העור שלנו, נדע שאנחנו בדרך הנכונה.
לקריאה נוספת – משחה לאחר קעקוע: הקרמים הכי טובים לטיפול בקעקוע חדש