שפתיים יבשות וסדוקות: גורמים, מניעה ודרכי טיפול

שפתיים יבשות או סדוקות הוא המונח הנפוץ לתיאור בעיה נפוצה ממנה סובלים אנשים רבים. החדשות הטובות – בדרך כלל ניתן לטפל בבעיה בעזרת טיפולים פשוטים והימנעות, ובאמצעות שימוש במרכיבים שיש בכל בית. רוצה לדעת איך? המשיכי לקרוא.

הגורמים לשפתיים יבשות

שפתיים יבשות עשויות להיגרם מכמה גורמים, ביניהם:

  • מזג אוויר
  • ליקוק מוגזם של השפתיים
  • תרופות מסוימות

השפתיים שלנו אינן מכילות בלוטות שומן כמו חלקים אחרים של העור. זה אומר שהשפתיים רגישות יותר להתייבשות ולהיסדקות ( שפתיים סדוקות). חוסר לחות באזור יכול להחמיר את הבעיה, בין אם זה נגרם עקב ידי מזג אוויר או קשור לחוסר טיפול עצמי או הזנחה.

אז מה הכוונה במזג אוויר? שני דברים. ראשית, לחות נמוכה שבאוויר – מה שקורה בעיקר במהלך חודשי החורף – ידועה כאחד הגורמים העיקריים לשפתיים יבשות. מנגד, גם בחודשי הקיץ ניתן לסבול מהתופעה, הפעם מחשיפה תכופה ומוגזמת לשמש אשר עלולה להחמיר את המצב.

סיבה נפוצה נוספת לשפתיים יבשות היא ליקוק תכוף שלהן. הרוק מהלשון שלנו, באופן שנוגד את האינטואיציה אולי, יכול להסיר עוד יותר את הלחות מהשפתיים, ובכך לגרום ליובש רב יותר.

מי בסיכון מוגבר לסבול מהתופעה?

כל אחת ואחד יכולים לסבול משפתיים סדוקות, במיוחד אם יש להם עור יבש.

צריכה של מרכיבים או תוספי מזון מסוימים עשויה להגדיל את הסיכון לפתח שפתיים יבשות. בין המרכיבים הללו ניתן למצוא:

  • ויטמין A
  • רטינואידים (וכל סוגי הרטינול לפנים)
  • תרופות כימותרפיות או כאלו על בסיס ליתיום

אנשים מיובשים או כאלו שנמצאים בתת תזונה סובלים גם הם מסיכוי גבוה יותר לפתח שפתיים סדוקות.

שפתיים יבשות

מניעת שפתיים יבשות

רוצה להימנע משפתיים יבשות? הנה כמה טיפים שכדאי לך להקפיד עליהם:

  • לא ללקק את השפתיים – ליקוק של השפתיים רק מייבש אותן יותר. מכיוון שהרוק מתאדה במהירות, השפתיים שלך נשארות יבשות יותר לאחר הליקוק מאשר איך שהיו קודם לכן.
  • להימנע משפתון בטעמים – כשאת שמה דברים טעימים על השפתיים, את מתפתה ללקק אותן יותר. אז למרות ששימוש בשמן קינמון לשפתיים (למשל) עשוי להיות כיף, הוא יכול להוביל לשפתיים יבשות וסדוקות – שזה לא כיף בכלל.
  • שימוש בקרם הגנה – אם את מתכננת יום בשמש, השתמשי בשפתון המכיל מרכיב של קרם הגנה. זה יעזור למנוע מהשפתיים להישרף, וגם יעזור למנוע את היובש והקילוף שיכולים להתרחש לאחר מכן.
  • כסי את הפה שלך כאשר את נמצאת בקור – אוויר קר במיוחד יכול לייבש את השפתיים. כיסוי שלהן עם צעיף כאשר את יוצאת לטמפרטורות נמוכות יכול לעזור לשמור עליהן מוגנות.
  • הימנעות מאלרגנים – ייתכן שיש לך שפתיים רגישות שנעשות מגורות כאשר הן באות במגע עם בשמים, חומרי צבע או ניחוחות שונים. אם זה המצב, נסי להקפיד על שימוש במוצרים שאינם מכילים את אותם מרכיבים.
  • שמירה על לחות – אוויר חורפי יכול להיות יבש, לכן חשוב לשמור על האוויר בתוך הבית לח עם מכשיר אדים. בנוסף, חשוב להקפיד לשתות הרבה מים כדי להימנע מהתייבשות, מה שעלול להוביל לעור ולשפתיים יבשות.

טיפול בשפתיים סדוקות

אם השיטות למניעה לא עבדו (או לא בוצעו), ואת כבר סובלת משפתיים יבשות וסדוקות, בכל זאת שווה לקיימן על מנת למנוע מהתופעה להחמיר. בנוסף לכך, יש עוד כמה דברים שניתן לעשות כדי לעזור להן להחלים מהר יותר.

פילינג עדין

כאשר השפתיים שלך סדוקות, הן יכולות להיות מחוספסות ולהתחיל להתקלף. הסרת עור שאינו מת לגמרי, עם זאת, עלולה לגרום לדימום וכאבים – לכן היזהרי. ביצוע של פילינג עדין לשפתיים ומריחה שלו בעזרת האצבע יכול לעשות פלאים. בנוסף, הקפידי להמשיך עם שימוש בקרם לחות טוב.

מקורות מידע נוספים:

לחות

השתמשי בקרם לחות על מנת למנוע מהשפתיים שלך להתייבש עוד יותר. מוצרים המכילים שעוות דבורים או וזלין פועלים לשמירה על לחות, ומומלצים לשימוש בעיקר בלילה לפני השינה. מרכיבים כמו שמן קוקוס, חמאת קקאו, אלוורה ואפילו קרמי גוף מסוימים הם בחירות טובות.

שפתיים סדוקות טיפול

מקרים חמורים יותר

בשילוב עם שיטות המניעה שפירטנו, שני הטיפולים הללו מסוגלים להאיץ את קצת ריפוי השפתיים הסדוקות. אם את מבחינה כי השפתיים שלך פשוט לא מחלימות, יתכן שאת סובלת מבעיה רפואית כלשהי הגורמת לתופעה ועליך ללכת להתייעץ עם רופא.

בנוסף, חשוב לדעת כי שפתיים יבשות וסדוקות הן בסיכון גבוה יותר להידבק במחלה, מכיוון שהחיידקים יכולים להיכנס לגופנו בקלות יותר דרך סדקים ושפשופים. אם השפתיים סדוקות, מומלץ להימנע ממגע מיותר וסיכונים כלשהם.

לסיכום

כולנו סובלים מתישהו משפתיים יבשות וסדוקות. ברוב המקרים, תשומת לב ומניעה זהירים הם המפתחות על מנת לגרום לשפתיים שלך להיראות ולהרגיש טוב יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *