פטריות ריישי, כנראה הפטריות הנחקרות ביותר בכל הזמנים, הוכיחו את עצמן כיותר מסתם פלא קולינרי. הן בעלות סגולות עוצמתיות הן מבחינה קוסמטית והן מבחינה רפואית כתוסף אנטי-אייג’ינג המחזק את מערכת החיסון. ראשית, הן מלאות בבטא-גלוקן, סיב תזונתי שעוזר להדוף גורמי לחץ סביבתיים ומציע כמה תכונות אנטי דלקתיות רציניות. הן גם נמצאו כמשפרות את הכולסטרול הטוב (עוד על כך בהמשך) ועוזרות למי שסובל מרמות אנרגיה נמוכות (מקור).
כדי ללמוד עוד על הסגולות של פטריות ריישי עבור העור והבריאות הכללי, יצאנו לחקור ברשת והבאנו את המידע מהמומחים הרלוונטיים ביותר. אבל נתחיל מהשאלה הבסיסית ביותר:
מה זה פטריות ריישי?
כשהן קיבלו את הכינוי “פטריית האלמוות”, פטריות ריישי (Reishi) משמשות במשך מאות שנים ברפואה הסינית לריפוי זיהומים ולמלחמה בסרטן (ואפילו נעשה בהן שימוש בטיפולים מערביים נגד סרטן).
הפטריות הללו הן אדפטוגנים, העשירים בנוגדי חמצון (חומרים המסייעים לגוף להסתגל ללחץ ועייפות), ומכילות תכונות המחזקות את מערכת החיסון ויש להן סגולות פנימיות וחיצוניות כאחד. מבחינה בריאותית, ניתן לצרוך אותם בשלמותן או בתמצית או אבקה. מבחינת טיפוח העור, ניתן למצוא אותם במספר סוגי מוצרים, כולל סרומים, קרמי לחות ומסכות.
אדפטוגן הוא חומר צמחי, שנטען שבכוחו לייצב תהליכים פיזיולוגיים ולסייע להומאוסטזיס (ויסות כימי של פעול התאים בגוף). המונח נטבע בשנות הארבעים כדי לתאר חומר שיכול לחזק את העמידות לסטרס. רוב המחקרים על השפעת חומרים אלה נערכו בברית המועצות, קוריאה וסין לפני שנות השמונים. חשוב לציין שנבחנו השערות שונות בנוגע למנגנון הפעולה שלהם, אך כיום אין מסקנות חד משמעיות המוכחות מדעית.
הסגולות של פטריות ריישי לעור
פטריות Reishi שופעות יתרונות לטיפוח העור, מהפחתת אדמומיות ועד למניעת קמטים.
נלחמות ברדיקלים חופשיים: “פטריות ריישי שומרות על המינון בגוף של שניים מנוגדי החמצון החזקים ביותר בעור, כלומר ארגוטיונין וגלוטתיון”, אומרת ג’נט גרף, דרמטולוגית אמריקאית שכתבה על הנושא. “אלה מונעים הזדקנות מוקדמת של העור והיווצרות רדיקלים חופשיים, וגם משפרים את ההגנה מהשמש.”
מקלות על אדמומיות וגירוי: גרף מציינת שדלקת היא הצעד הראשון בהזדקנות העור, וכי “התכונות האדפטוגניות המחזקות את המערכת החיסונית של פטריות Reishi עוזרות להרגיע את העור ולהפחית אדמומיות“.
מעניקות לחות עמוקה: “הפוליסכרידים (רב סוכרים) בפטרייה מספקים סגולות לחות עמוקה”, אומרת גרף. המשמעות היא שהם עשויים גם להפחית קווים עדינים וקמטים, כמו גם לתקן ולחזק את מחסום ההגנה הטבעי של העור.
מטפל בצלקות אקנה: גרף מסבירה שכאשר משתמשים בהן צורת תמצית, “פטריות ריישי מעכבות את האנזים טירוזינאז מייצר המלנין, ומסייעות בהפחתת פיגמנטציה ושינוי צבע בעור, והיווצרות צלקות אקנה“.
הסגולות של פטריות ריישי לבריאות הכללית
מחיזוק המערכת החיסונית ועד מלחמה בעייפות, לפטריות ריישי נמצאו מספר יתרונות בריאותיים.
מגבירות את רמות האנרגיה: “פטריות ריישי עשויות להילחם בדיכאון ועייפות”, אומרת ג’נט קימשל, דיאטנית שכתבה על הנושא. מחקר משנת 2005 מצא כי לאחר שמונה שבועות של צריכה של תוספי מזון המורכבים מתרכובות של פטריות ריישי, העייפות פחתה אצל אנשים בעיות במערכת העצבים (מקור).
משפרות את הכולסטרול הטוב: לדברי קימשל, פטריות ריישי עשויות לסייע בשיפור הכולסטרול הוטב (HDL) בקרב אנשים עם סוכרת.
מחזקות את המערכת החיסונית: “נמצא שפטריות ריישי מגבירות את ייצור תאי הדם הלבנים ואולי מפחיתות דלקת”, אומרת קימשל. “הוכח שהן גם מווסתות את החלבון TH2, מה שמרמז שהן יכולות להוות יתרון בטיפול בסרטן.” היא גם מציינת שהפטריות עשירות בבטא-גלוקנים, שנמצאו כמחזקים את המערכת החיסונית.
תופעות לוואי של פטריות ריישי
בעלות עור רגיש ישמחו לדעת שפטריות ריישי עובדות היטב עם כל סוגי העור (כלומר, אלא אם יש לך רגישות לריישי או לכל אחד ממרכיביה). כמו כן, לדברי גרף, לסגולות החיוביות של הפטריות הללו על המערכת החיסונית יש השפעה של הפחתת תגובות אלרגיות.
אם את מעוניינת לשלב פטריות ריישי בתזונה שלך, קימשל מציינת שמי שבהריון או מניקה עשויות לרצות להימנע מהן, מכיוון שאין מספיק מחקר על תופעות לוואי אפשריות. כמו כן, נמצא כי הפטריות הללו מורידות את לחץ הדם, וזה עלול לעורר דאגה אם לחץ הדם מגיע לרמות נמוכות (מקור).
לבסוף, “מינונים גבוהים של פטריות Reishi עלולים להגביר את הסיכון לדימום ולכן אלו עם הפרעות קרישה או דימום עשויות לרצות להימנע מפטריות אלו”, אומרת קימשל. “הקפידי להשתמש במוצר איכותי והתייעצי עם תזונאית או רופאה אם את נוטלת תרופות או סובלת ממצב בריאותי קיים.”
איך משתמשים?
גרף אומרת שריישי “בטוחות ומועילות מאוד לעור – מריחה פעמיים ביום מועילה”. אם משתמשים בהן בצורת קרם, יש למרוח אותו לאחר השימוש בסרום. אם משתמשים בהן בצורת סרום, יש למרוח אותו מיד לאחר הניקוי ולפני קרם פנים.
בעת הצריכה, קימשל ממליצה לחפש מוצר המכיל 100% פטריות אמיתיות ולבחור את הצורה (פטריות שלמות, תמצית או אבקה) לפי רמת המינון הרצויה. היא גם ממליצה ללכת על מוצר אורגני, שכן צריכת פטריות אורגניות מונעת טוב יותר בליעה של חומרי הדברה או קוטלי עשבים שעלולים להשפיע על הבריאות. כשמדובר במינון, זה משתנה לפי צורת הפטרייה שתבחרי. “בניגוד לאכילת מזונות גולמיים, מינון הפטרייה משתנה לפי המוצר ולכן חשוב לשים לב לגודל המנה”, היא אומרת. “אכילת הפטרייה הגולמית נותנת מינון גדול יותר מאשר בהשוואה לצריכה של התמצית”. למרות שאין הנחיות ספציפיות למינון, היצמדות לתמצית מיובשת היא אידיאלית אם אתה מכוונת למינון נמוך יותר.
מוצרים מומלצים
הנה כמה מוצרים עם פטריות ריישי שהמומחות המליצו עליהם:
כשהיא עשויה מ-100 אחוז פטריות אורגניות, קימשל אומרת שניתן להוסיף את האבקה הזו למרקים, תה וקפה.
למי שמעדיפה תחליב, גרף ממליצה על התחליב הזה של Origins בשל היכולת שלו להרגיע את העור באופן מיידי, להפחית אדמומיות ולהרגיע אלרגיות.
זמין באמזון או ב-Look Fantastic.
וכמובן, למי שמחפשת סרום עם פטריות ריישי, גרף ממליצה על סרום אקטיבי קליני של iS. “הוא מכיל את המרכיב הנלחם באקנה, חומצה סליצילית, וכן תמצית פטריות – ומתאים לטיפול בכל שינוי דלקתי הנגרם על ידי אקנה”.