למרות שהאתר הזה הוא נשי במקורו, מדי פעם אני אוהבת לשבור את השגרה ולכתוב פוסט שפונה לקהל הגברי שבינינו, או לפחות לאלו מאיתנו שנאלצות לחלוק את הדירה עם אחד כזה, וצריכות להסביר לבן הזוג למה זקן עושה אותך מושך יותר, או להמליץ על בושם מומלץ לגבר. אז הנה עוד אחד מאותם פוסטים, הפעם בעקבות רעיון שקיבלתי מהחבר שלי – שלצערו לא הצליח להימלט מהסטטיסטיקה הישראלית העגומה, וגילה שגם הוא מתחיל להקריח! ולכן הוא עשה מה שכל אחד היה עושה – חיפוש מהיר בגוגל, שהוביל אותו לתוצאה המוזרה של “שמפו קפאין“.
אבל האם שמפו קפאין באמת עוזר נגד התקרחות, או שמדובר בתרמית שיווקית מוצלחת במיוחד? בעקבות השאלה שלו, יצאתי לבדוק.
האם שמפו קפאין באמת מחזיר את השיער?
המוצר הכי מוכר בקטגוריית ה-“שמפו קפאין” הוא מוצר גרמני בשם אלפסין (Alpecin). לפי טענת החברה, מוצר הדגל אלפסין שמפו קפאין C1 מכיל תרכובת קפאין החודרת לקרקפת ובכך תורמת למראה שיער בריא ומלא.
החברה הזמינה מחקר שבאופן לא מפתיע מצא שהשמפו הזה משיג תוצאות חיוביות עבור צמיחת שיער. למרבה הצער, התוצאות האלו לא נמדדו על אנשים אמיתיים, אלא על ידי ניתוק זקיקי השיער מגברים מקריחים וגידול שלהם באופן מלאכותי במעבדה. הזקיקים נחשפו למינונים שונים של טסטוסטרון וקפאין, ואכן באותם זקיקים שנחשפו לקפאין נוצרה צמיחה מחודשת כלשהי.
האם גידול זקיקי שיער במבחנה או בצלחת פטרי מהווה אינדיקטור אמין לעובדה שהמוצר הולך לעבוד על ראש אמיתי של גבר מקריח? לא יודעת. האם להשתמש בפולי קפה נחותים, כאלו שלא ניתן למכור להכנת קפה או לצריכה כלשהי, על מנת להכין מהם שמפו שכביכול מונע התקרחות זה גאוני, ומהלך מאד מוצלח מבחינה עסקית? כנראה שכן.
בכל מקרה, אין הוכחה מדעית חזקה לפיה שימוש בשמפו הזה תורם למניעת התקרחות.
השפעת הקפאין על השיער
מצד שני, זה דווקא מעניין, אבל מסתבר שדווקא לקפאין שאנחנו צורכים דרך הפה יכולה להיות השפעה על צמיחת שיער. בתור כימיקל, קפאין מצליח לטרגט הורמון בשם DHT (דה-הידרו-טסטוסטרון) שהוא אחד האשמים באובדן שיער. ה-DHT נצמד לזקיקי השיער ומונע מהם את האפשרות לספוג את החלבונים, המינרלים והוויטמינים החשובים שעוזרים לקיים את מחזור הצמיחה הטבעי של השיער. הקפאין יכול למנוע מאותו DHT זבל להיצמד לסיבי השיער, ובכך לאפשר את הימשכות מחזור הצמיחה הטבעי.
אנחנו צורכים קפאין בשלל דרכים -הוא מרכיב משמעותי בשוקולד, משקאות אנרגיה, קולה וכמובן קפה ותה. מספר מחקרים שבוצעו על ההשפעות של קפאין ונשירת שיער לא הצליחו למצוא קשר ישיר בינו לבין התקרחות או אובדן שיער. זאת אומרת שקפאין אכן יכול להיות חבר טוב לגבר המקריח, אבל אין סיבה לחשוב שהוא יכול לעשות ניסים.
מה משתמשי שמפו קפאין אומרים?
אם מסתובבים ברחבי הרשת אפשר למצוא לא מעט ביקורות שמהללות את שמפו הקפאין של אלפסין וטוענות שהוא הצליח לעצור את תהליך ההתקרחות ואפילו להפוך אותו ולעודד צמיחה מחודשת של השיער.
האם זה אמין? לא בהכרח. ביקורות באינטרנט הן לא מחקר מדעי. יכול להיות שהגבר שהשתמש בשמפו לא כתב את כל האמת. יכוללהיות שהוא בעצם לא סבל מהתקרחות גנטית אמיתית אלא מתופעה זמנית של שיער דליל, היכולה להיגרם מתזונה לא טובה או אינסוף גורמים אחרים, והוא חשף ששמפו הקפאין עזר, אבל בפועל זה היה משהו אחר. או שבכלל מדובר על אפקט פלסיבו, בו עצם השימוש במוצר גרם למשתמש לחשוב שהוא מרגיש שיפור.
מצד שני, אפשר להגיד את זה על כל ביקורת, לא? וזה לא עצר אותי מלהתלהב ממוצרים אחרים שהצליחו להתברג לראש דירוג הכוכבים של ספורה (היוש קרם עיניים קליניק) – העובדה היא שבאמת יש לא מעט ביקורות טובות. וזה כנראה אומר שיש אנשים שהרוויחו משהו מהשימוש במוצר הזה.
שמפו קפאין – השוואת מחירים
אז כמו שאומרים, אין טוב ממראה עיניים. בא לך לנסות את השמפו? נתחיל מאיפה לא כדאי להזמין: באתר של סופרפארם השמפו עולה כ-54 ש”ח (ל-200 מ”ל)
בשאר האתרים הישראלים אפשר למצוא במחירים טובים יותר – למשל בביוגאיה או drugstore בכ-38 ש”ח ליחידה.
וכמובן, כרגיל, הזמנה מחו”ל היא הכי משתלמת. בלוק-פנטסטיק למשל, ניתן להזמין באנדל של שתי יחידות (של 250 מ”ל, שימו לב) בכ-48 ש”ח, שזה אומר 24 ש”ח ליחידה. זאת אומרת שגם המחיר זול בכמעט חצי, וגם האריזה גדולה יותר, וזה הופך את לוק פנטסטיק למנצח שלנו היום!
לסיכומו של דבר
אלפסין מגדירים את המוצר שלהם בתור “הנדסה גרמנית לשיער שלך” – והאמת, אני סקרנית. במידה ויצא לך לנסות את המוצר, או שיש מה להוסיף על מה שכתבתי, ממש ממש אשמח לשמוע בתגובות או בפייסבוק שלנו.
ואגב, סבתא שלי אומרת שצריך להפסיק לדאוג ואז השיער מפסיק לנשור.
גם אופציה.