אלוורה לעור: יתרונות ושימושים (מה המחקר המדעי אומר)

יתרונות האלוורה לעור

מלבד העובדה שקרם כלשהו על בסיס אלוורה כנראה נמצא בארון האמבטיה שלך מאז תחילת הזמן, צמח האלוורה משמש כבר מאות שנים למגוון מטרות של טיפוח עור, בריאות ורפואה. למרות שבסך הכל מדובר על קקטוס הגדל באופן טבעי באקלים צחיח, העלים שבו מכילים ג’ל שקוף שמאגד בתוכו יותר מ-75 תרכובות פעילות שונות, ביניהן ויטמינים, מינרלים, סוכרים, אנזימים, חומצה סליצילית וחומצות אמינו. זה מספיק כדי להבין כי שימוש באלוורה לעור הפנים והגוף יכול להציע לנו לא מעט יתרונות. בפוסט הזה נפרט את העיקריים שבהם.

שימי לב – בכל מקום בו כתבנו (מקור) ישנו קישור למחקר המקורי ממנו הבאנו את המידע. אם את אוהבת לקרוא דברים מהסוג הזה, או סתם אם בא לך לוודא אותנו, את מוזמנת להסתכל.

1. האלוורה מרגיעה כוויות שמש

השימוש הנפוץ ביותר באלוורה נמצא בראש הרשימה שלנו – הרגעת כוויות שמש. בזכות תכונות הלחות הטבעיות והריפוי שבעקבותן, מחקרים הוכיחו כי אלוורה עשויה לסייע בריפוי כוויות עור מדרגה ראשונה ושנייה (מקור), אם כי המנגנון באמצעותו היא עושה זאת טרם הובן במלואו – כנראה משום שהוא הוא בנוי משילוב של כמה גורמים.

חלק מהחקרים מצאו כי האלואין, תרכובת שנמצאת בצמח האלוורה, יש תכונות אנטי דלקתיות המסייעות לתהליך ריפוי העור (מקור). צמח האלוורה מלא גם בנוגדי חמצון, וחלבון נוגד חמצון אחד ספציפי, המכונה מטלותיונין, נמצא כבעל השפעה מגנה על עור שנחשף לקרני UV (מקור). הצמח גם מלא בלחות, מה שיכול לעזור ולהילחם בקילוף העור שלרוב מגיע לאחר כוויות השמש.

לקריאה נוספת: איך לטפל ולהרגיע כוויית שמש

2. עוזרת להעלים כתמים כהים

כתמים כהים על העור, הידועים בתור היפר-פיגמנטציה, יכולים להיגרם מסיבות שונות. אבל בין אם הם נגרמים מחשיפה לשמש, מאקנה או פשוט עקב תהליך ההזדקנות הרגיל של העור – לכל הכתמים הכהים בדרך כלל יש דבר אחד במשותף: הם עקשנים. עם זאת, תרכובת בשם אלואזין, שנמצאת בצמח האלוורה כמובן, יכולה לעזור להקל על העניינים. על פי מחקר אחד, כאשר התרכובת הזו נמרחה על העור ארבע פעמים ביום במשך 15 ימים, נמצא כי היא עזרה בטיפול בהיפר-פיגמנטציה, גם כזה הנגרם על ידי קרינת השמש וגם כזה הנרגם על ידי אקנה (מקור). מחקר אחר מצא כי יישום מקומי של אלואזין יכול ממש לעכב את ייצור המלנין בעור, שזה הפיגמנט שגורם לכתם הכהה (מקור).

לקריאה נוספת: טיפול בפיגמנטציה עם מוצרי דה אורדינרי: שגרת טיפוח מלאה

אלוורה לעור

3. לחות

תכונות הלחות של האלוורה הן כפולות. “העלה של צמח האלוורה עשיר במים, במיוחד בשכבה הפנימית ביותר שלו, כך שהוא עוזר להחדיר לחות לעור ולנעול אותה בתוכו”, הסבירה רופאת העור מריסה גרשיק. “בנוסף לכך, הצמח מכיל סוכרים המכונים מוקופוליסכרידים, אשר גם עוזרים לשמור על הלחות בעור”.

אותם מוקופוליסכרידים הנמצאים בצמח האלוורה מסייעים בשמירה על הלחות בעור, והם הוכחו מחקרית ככאלו המגדילים את תכולת המים בשכבת העור החיצונית ביותר (מקור), מה שהופך את האלוורה למרכיב אידיאלי לסוגי עור יבשים.

לקריאה נוספת: הכיני עורך לחורף: שגרת טיפוח למניעת יובש בעור

4. האלוורה טובה לקרקפת

למרות שאין כל כך הרבה מחקרים לגבי ההשפעה של האלוורה על עור הקרקפת, כל התכונות המועילות של הצמח לגבי העור – לחות, אנטי דלקתיות ואנטי מיקרוביאליות – עובדות גם על עור הקרקפת, כמו כל עור. ולכן, שימוש במסיכת אלוורה לשיער יכול לסייע בהרגעת גירויים, חידוש העור היבש, הוספת לחות ואפילו חיזוק זקיקי השיער. “ניתן להשתמש באלוורה גם כדי לשמור על שיער חלק ומבריק וגם כדי לנקות את הקרקפת מתאי עור מתים”, אומרת גרשיק.

לקריאה נוספת: היתרונות של אלוורה לשיער, ואיך תכיני מסכת אלוורה ביתית

5. לאלוורה סגולות אנטי-אייג’ינג

עור מלא בלחות הוא עור שמח ובריא יותר – וכידוע הלחות עוזרת גם בטיפול בסימני ההזדקנות הגלויים (למשל: קמטים ועור רפוי). בנוסף ליכולתה לסייע במילוי ושמירה על הלחות בעור, האלוורה גם מעוררת ייצור של חומצה היאלורונית וסיבי קולגן ואלסטין בעור (מקור) – גורמים הנחוצים לשמירה על העור מוצק וגמיש שבאופן טבעי הולכים ומתמעטים עם הגיל. מריחה של אלוורה באופן מקומי הוכחה כמסייעת להחזרת גמישות העור ולהקטנת מראה הקווים הדקים (מקור).

צמח אלוורה

6. יכולה לעזור נגד אקנה

“קיימים נתונים המצביעים על כך שאלוורה עשויה להיות בעלת תכונות אנטי מיקרוביאליות שיכולות לסייע לטיפול בעור הנוטה לאקנה”, כתב על כך רופא העור ג’ושוע זייכנר, חוקר קליני במחלקה לרפואת עור בבית החולים “מאונט סיני“. “זה לא אומר שהיא יכולה להחליף את התרופות המסורתיות שלך לאקנה, אבל בהחלט יכולה להועיל לצידם”.

בנוסף לתכונות האנטי-מיקרוביאליות והאנטי-דלקתיות שלה, אלוורה היא גם מקור טבעי לחומצות סליציליות, “שיכולות לסייע גם בהתפרצויות כמו ‘שחורים’ וראשים לבנים”, הוא אמר. וכל זה מגובה על ידי המדע: מחקר אחד מצא כי שימוש מקומי באלוורה לעור נמצא יעיל לטיפול באקנה דלקתית (מקור).

לקריאה נוספת: אקנה בגב: 7 המלצות לטיפול מרופא עור מומחה

7. עוזרת לטיפול בפסוריאזיס ואקזמה

מחלות עור כמו אקזמה ופסוריאזיס הן סימן למחסום עור שנפגע – דבר שיכול להשתפר בעזרת האלוורה. בנוסף, עור עם מחסום “שבור” נוטה לסבול יותר מזיהומים פטרייתיים וחיידקיים, ואלוורה “יכולה להיחשב כחומר חיטוי אפקטיבי נגד פטריות, חיידקים ו-וירוסים”, גרשיק אמרה. על פי מחקר של מרפאת מאיו, שימוש בקרם אלוורה על פסוריאזיס עשוי גם לסייע בהפחתת הגודל, האדמומיות והגירוי הנגרמים על ידי המחלה.

8. אלוורה עוזרת נגד קשקשים

קשקשים הם סוג של בעיית עור בשם “דרמטיטיס סבוריאה” (מקור), ונחשו מה? האלוורה נמצאה יעילה כטיפול לבעיה הזו, ולגירוי בקרקפת וההתקלפות הנגרמים על ידה. במחקר אחד, משתתפים שמרחו אלוורה על הקרקפת ראו ירידה משמעותית בסימפטומים, קרי פחות קשקשים וגירוד (מקור).

לקריאה נוספת: שמפו נגד קשקשים: 7 המלצות לטיפול בקשקשים וקרקפת מגרדת

9. וגם להעלים סימני מתיחה

עוד בעיית עור לא רצויה שנגרמת עם הזדקנות, הריון, או שינוי דרסטי במשקל היא הופעתם של סימני מתיחה, ועל פי כמה מחקרים, יישום מקומי של אלוורה הוכח כיעיל להפחתת המראה ולמניעת ההתפשטות שלהם (מקור). למרות שהמנגנון המדויק עדיין אינו ידוע, היכולת של האלוורה לסייע להעלמת סימני מתיחה היא ככל הנראה בשל תכונותיה התורמות לשיקום עור עליהם כבר דיברנו, יחד עם תוספת הייצור של חומצה היאלורונית, קולגן ואלסטין.

יתרונות האלוורה

לסיכום – יתרונות האלוורה

“למרות הופעתם של מרכיבים בוטניים חדשים רבים בטיפוח העור, האלוורה היא מרכיב בו נעשה שימוש כבר מאות שנים, ויש לו יתרונות מוכחים עבור העור”, הסביר זייכנר. במילים אחרות, למרות שלא מדובר פה במרכיב החדש והנוצץ ביותר בכל מה שנוגע לטיפוח העור, מדובר על מרכיב טבעי, עם הצלחה מוכחת ויתרונות המגובים במחקר רב.

איך משתמשים באלוורה לעור

בעת רכישת מוצר אלוורה, הימנעו ממוצרים עם תוספת מרכיבים, כגון אלכוהול או כימיקלים אחרים. לאלה עלולות להיות השפעות מזיקות על העור.

הדרך הקלה ביותר עבור אדם להשיג ג’ל אלוורה טרי היא להחזיק צמח בבית. צמחי אלוורה זמינים לעתים קרובות במשתלות וחנויות מקומיות, ואפילו באינטרנט. ישנם 420 מיני צמחים שונים של אלוורה, רוב המוצרים המבוססים על אלוורה מכילים ג’ל מצמח מסוג Aloe barbadensis.

בצע את השלבים הבאים כדי לחלץ את ג’ל האלוורה הגולמי מעלי הצמח:

  • השתמשו בסכין חדה כדי לחתוך עלה מהצמח קרוב ככל האפשר לשורש.
  • שוטפים את העלה ומייבשים קלות.
  • הניחו את הצד החתוך כלפי מטה בקערה והשאירו אותו למשך כ-15 דקות כדי לאפשר לפנים האלוורה הצהוב להתנקז החוצה והוציאו אותו – יש לו תכונות משלשלות ואולי לא יתאים לכולם.
  • חותכים את הקצה המחודד הצר מהחלק העליון של העלה.
  • מנקזים שוב את הפנים הצהוב במידת הצורך.
  • לוחצים על העלה כדי לעזור לו להתרכך.
  • חותכים את ‘הקוצים’ משני צידי הצמח קרוב ככל האפשר לקצה.
  • הניחו את העלה שטוח ופרסו אותו במרכזו מקצה אל קצה, או עבור עלים גדולים יותר, חתכו את השכבה הירוקה החיצונית.
  • שולפים בעדינות את הג’ל בעזרת כף או להב סכין – עלי אלוורה גדולים מאוד עשויים להכיל גושי ג’ל מוצקים.
  • שטפו את הג’ל בזהירות כדי לנקות אותו מכל שאריות הלכלוך.
  • מניחים את הג’ל בכלי סגור ומקררים לפני השימוש.
  • אחסן את מיכל הג’ל במקרר עד שבועיים, או הקפיאו את ג’ל האלוורה במגשי קוביות קרח.

מומלץ לבצע תמיד בדיקת אלרגיה לפני מריחת אלוורה על הפנים. עשו זאת על ידי מריחת כמות קטנה של ג’ל בחלק הפנימי של פרק כף היד כדי לבדוק אם יש תגובה. המתינו 24 שעות – אם העור מתחיל לגרד, להתנפח או לשנות צבע, הימנעו ממריחה של האלוורה על הפנים.

כל מי שיש לו חששות לגבי שימוש באלוורה כטיפול חלופי לבעיות עור, צריך לדבר עם רופא.

עדויות אנקדוטליות מספקות את העצות הבאות לשימוש באלוורה:

שטיפת פנים – לאחר שטיפת הידיים, השתמשו בקצות האצבעות כדי למרוח כמות קטנה מהג’ל על הפנים. נקו בעדינות את הפנים עם האלוורה בתנועות סיבוביות, המכסהות את כל העור. שוטפים במים קרירים ומייבשים בעדינות.

טונר לעור – להכנת טונר לעור מאלוורה, ערבבו את האלוורה עם מים ביחס של 2 חלקים מים עם חלק אחד של ג’ל אלוורה. יוצקים לבקבוק נקי אטום ומאחסנים במקרר. יש לנער היטב לפני מריחת הטונר על הפנים באמצעות צמר גפן טרי.

טיפול בעקיצת חרקים – שטפו היטב את האזור הפגוע במים וסבון. יבשו עם מגבת נייר. כסו את האזור באלוורה, השאירו אותה על העור למשך 15-20 דקות, וחזרו על הפעולה לפי הצורך.

לפצעים או חתכים קלים בעור – שטפו היטב את האזור במים וסבון ותנו לו להתייבש. מרחו כמות קטנה של אלוורה על השריטה או החתך. כסו את האזור בתחבושת ואפשר לו להחלים במהלך הלילה. חזרו על התהליך הזה למחרת במידת הצורך.

טיפול אנטי פטרייתי – יש למרוח כמות קטנה מהג’ל על האזור שלוש פעמים ביום למשך שבועיים.

לאפקט לחות והקלה על אקזמה – יש למרוח כמות קטנה מהג’ל על הפנים ולהשאיר אותו למשך 5-10 דקות. שוטפים במים קרירים ומייבשים בעדינות.

לכתמי אקנה ורוזציאה – הכינו תמיסת אקנה באמצעות כף אחת של ג’ל אלוורה עם 2-3 טיפות של מיץ לימון טרי. שומרים את התערובת בצנצנת אטומה במקרר. לאחר ניקוי עדין של הפנים, מרחו כמות קטנה על כתמי אקנה וצלקות פעם או פעמיים ביום.

לחילופין, שלבו ג’ל אלוורה עם מספר טיפות של שמן עץ התה.

עבור כוויות שמש – יש למרוח ג’ל אלוורה צונן פעמיים או שלוש ביום על האזור שנשרף בשמש. השתמשו במשך מספר ימים, או עד שצבע העור חזר לקדמותו והדלקת השתפרה.

לחלופין, ערבבו את הצמח עם מים ביחס של 2 חלקים מים לחלק אחד של אלוורה כדי ליצור תרסיס. שומרים את התמיסה במקרר. בעת השימוש בתרסיס, הימנעו ממגע עם העיניים.

לכוויות קלות – יש למרוח מספיק ג’ל אלוורה צונן כדי לכסות את הכוויה לחלוטין. מכסים את הכוויה בתחבושת ומסירים למחרת.

סיכונים ותופעות לוואי

למריחת ג’ל אלוורה על הפנים אין קשר מוכח לסיכונים בריאותיים רציניים. עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לחוות תחושת צריבה (או צריבה ראשונית) לאחר השימוש בג’ל על עור יבש או רגיש. ישנם מעט, אם בכלל, מחקרים קליניים מעמיקים עבור ההשפעות השליליות האפשריות של שימוש ארוך טווח במוצרי אלוורה.

השארת ג’ל אלוורה על הפנים עלולה לגרום להם להתייבש. שטפו את הג’ל לאחר מספר דקות כדי להימנע מהשפעה זו.

אנשים מסוימים עשויים לחוות תגובה אלרגית לאלוורה במריחה מקומית. בצעו תמיד בדיקת אלרגיה תחילה כדי לבדוק רגישות לפני השימוש בחומר על הפנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *