שמן אתרי תפוז: יתרונות, שימושים, סיכונים ואיך בוחרים

שמן אתרי תפוזים

שמנים אתרים הם שמנים טבעיים מרוכזים אותם נהוג לייצר ממגוון רחב של צמחים שונים ופירות הדר- אבל הנפוץ ביותר מביניהם הוא שמן אתרי תפוז, והוא הנושא של הפוסט שלנו היום. על היתרונות של השמן (ואמסכתאות מדעיות), איך להשתמש בו וכמה המלצות שוות – המשיכי לקרוא.

שמן אתרי תפוז הוא שמן המופק מקליפת התפוז המתוק, בשם המדעי Citrus sinensis (זן התפוז הנפוץ ביותר). השמן מיוצר באמצעות שיטה הנקראת כבישה קרה, המשתמשת בלחץ פיזי לסחיטת השמנים מהקליפה. לפעמים, ניתן להשתמש גם בעלים ובפרחים עצמם של צמח התפוז.

מחקרים הראו כי לשמנים אתרים מסוימים עשויים להיות יתרונות בריאותיים ספציפיים. לשמן התפוז נהוג לייחס את היתרונות הבאים:

  • שיפור מצב הרוח שלך והפחתת לחץ.
  • טיפול במצבי עור שונים כגון אקנה.
  • הפחתת כאבים או דלקות.
  • הקלה על קלקולי קיבה.
  • חומר ניקוי טבעי.
  • תוסף ריח נעים לחדר או למוצרים שונים.

אבל האם יש דברים בגו – וכמה היתרונות הללו מבוססים מדעית? יצאתי לחקור.

תפוזים
זה לא אני, זה תפוזים

שמן אתרי תפוז: יתרונות

אחרי שלמדנו על כמה מהדרכים בהן ניתן להשתמש בשמן אתרי תפוז, הגיע הזמן להבין מה בדיוק אומר המדע לגבי השימושים והיתרונות הפוטנציאליים שלו. והאמת, שהוא אומר לא מעט.

הנה כמה מהמחקרים שנעשו עד כה על שמן אתרי תפוז:

יתרונות אנטי מיקרוביאליים

מחקר שפורסם בשנת 2012 בדק את ההשפעה של שמן אתרי תפוז על חיידקי אי-קולי שבודדו מבשר בקר, ועלולים לגרום להרעלת מזון (מקור). התוצאות הצביעו על כך שלאחר 24 שעות, ריכוז של שמן אתרי תפוז בריכוז של אחוז אחד עצר את התפתחות החיידקים.

מחקר אחר (מקור) בחן את השפעתו של שמן אתרי תפוז על זנים של סטפילוקוקוס העמידים בפני אנטיביוטיקה. הם גילו שכאשר הוסיפו אותם לתאים אנושיים נגועים בתרבית, ריכוזים נמוכים של שמן אתרי הרגו את החיידקים מבלי לפגוע בתאים עצמם.

שמן תפוז עשוי גם למנוע התפתחות של פטריות העלולות לגרום לקלקול מזון. מחקר אחד (מקור) מצא כי שמן תפוז מספק הגנה מסוימת כנגד ארבעה מיני פטריות.

לסיכומו של דבר – שמן אתרי המופק מקליפת התפוז עשוי לעזור במניעת התפתחותן של בקטריות וחיידקים שונים.

חרדה ודיכאון

למרות שהמחקרים מאד מצומצמים, זה נראה כי ארומתרפיה עם שמן אתרי תפוז מפחיתה תסמיני חרדה ודיכאון.

במחקר שפורסם בשנת 2013 (מקור), נמצא כי ארומתרפיה עם שמן אתרי על בסיס תפוזים הפחיתה את הדופק ואת רמות הורמון הלחץ אצל ילדים העוברים הליכי טיפול שיניים.

בנוסף, במחקר שפורסם בשנת 2015 (מקור), נשים בזמן לידה דיווחו על רמות נמוכות יותר של חרדה לאחר שאיפת שמן תפוז מאשר נשים בקבוצת הביקורת ששאפו מים מזוקקים.

מחקר שנערך בשנת 2019 על עכברים (מקור) בדק שאיפת שמנים אתרים על בסיס תפוזים והשפעתם האפשרית על דיכאון. החוקרים מצאו כי העכברים ששאפו את השמן הציגו פחות התנהגויות דמויות דיכאון.

הפחתת כאב

מחקר שנערך בשנת 2017 (מקור) שהיה מבוסס על קבוצת אנשים עם שברים בעצמות, בדק האם שאיפת שמן אתרי תפוז יכול לעזור בהתמודדות עם כאב. בהשוואה לקבוצת ביקורת, אנשים ששאפו את השמן דיווחו על אמות נמוכות יותר של כאב.

במחקר נוסף משנת 2008 (מקור), החוקרים בדקו את יעילותה של תערובת של שמן ג’ינג’ר ושמן תפוזים עבור סיוע בכאבי ברכיים. בהשוואה לקבוצת ביקורת, אנשים אשר השתמשו בתערובת השמן האתרי דיווחו על הקלה בכאבים לטווח קצר (אך מנגד, נראה כי השמן לא עזר לכאבים לטווח ארוך).

נוגד חמצון

לימונן, שהוא רכיב שנמצא בשמן תפוזים, נחקר כטיפול פוטנציאלי בסרטן. מחקר משנת 2012 (מקור) מצא כי שמן תפוזים עשיר בלימונן גם עיכב את הצמיחה וגם קידם את מותם של תאי סרטן המעי הגס.

מחקר נוסף משנת 2017 (מקור) מצא כי שמן אתרי תפוז עיכב את התפתחותם של תאי סרטן ריאות וערמונית בתרבית מעבדה. בנוסף, הוא תרם למוות מוגבר של תאי סרטן הריאה.

אז מצד אחד, המחקרים בהחלט מראים אופטימיות לגבי הסגולות נוגדות החמצון של השמן האתרי המופק מתפוזים. מנגד, מכיוון שהמחקרים האלו נעשו על תאים במבחנה ולא בגוף האדם עצמו, רצוי לא למהר למסקנות, ובהחלט יש צורך במחקר נוסף כדי ללמוד עוד על הירונות הללו.

שיפור ביצועים אתלטיים

מחקר קטן משנת 2016 (מקור) בדק את ההשפעה של שאיפת שמן אתרי המיוצר מפרח התפוז על פעילות גופנית אצל ספורטאים סטודנטים. החוקרים מצאו כי לאנשים ששאפו את השמן הייתה ירידה משמעותית בזמני הריצה, בנוסף לעלייה בתפקוד הריאות. מצד שני, בשל גודלו הקטן של המחקר, יש צורך במחקר נוסף כדי לתמוך בטענה הזו.

ירידה במשקל

מחקר שנערך בשנת 2019 על חולדות (מקור) בדק האם שמן אתרי תפוז יכול לעזור לירידה במשקל. המחקר מצא כי חולדות שמנות שהוזנו בתוסף תזונה של שמן אתרי אכן ירדו במשקל, וכן הראו ירידה ברמת הכולסטרול.

מצד שני, יש צורך במחקר נוסף על מנת להסיק על ההשפעות של המוצר על בני אדם.

שמן אתרי תפוז

איך להשתמש בשמן אתרי?

ניתן לצרוך את השמן בכמה דרכים שונות:

1. אידוי

שפרי את האווירה והוסיפי לאוויר החדר את ניחוח התפוז המרענן באמצעות אידוי. כמעט כל מפזר אדים מאפשר לאדות בו גם כמה טיפות של שמן אתרי, מה שיעזור להפיץ את הניחוח שלו בכל אוויר החדר.

ישנם סוגים רבים של מפזרי אדים שניתן לקנות, באופן מקוון (למשל אלו המומלצים מאמזון) או בחנויות מתמחות שמוכרות מוצרים ארומתרפיים. כל סוג של מפזר אדים יגיע עם הוראות שימוש מיוחדות עבורו, אז עקבי אחריהן והשתמשי בו בהתאם.

2. ספריי

אם לא בא לך לאדות את השמן אבל בכל זאת להשתמש בו בתור תרסיס, ניתן להכין ספריי שמן תפוז ביתי על ידי ביצוע השלבים הבאים:

  • הוסיפי שמן אתרי תפוז למים, רצוי בבקבוק זכוכית. האגודה הלאומית לארומתרפיה הוליסטית (NAHA) ממליצה להשתמש ב-30 עד 45 טיפות שמן ל-100 מ”ל של מים.
  • זה לא הכרחי, אבל הוספה של חומרכמו גליצרין צמחי לתמיסה יכולה לסייע לשמן להתמוסס טוב יותר במים (הנה כמה דוגמאות).
  • נערי את הבקבוק היטב על מנת לערבב את התערובת לגמרי.
  • רססו לפי הצורך.

3. עיסוי

האם את מחפשת להקל על כאבים או דלקת? שקלי להכין שמן עיסוי משלך המכיל שמן אתרי תפוז.

לשם כך תצטרכי לדלל את השמן האתרי בשמן נשא נוסף, כמו שמן קוקוס או שמן חוחובה. ב-NAHA מציעים להשתמש ב60 טיפות שמן אתרי עבור 100 מ”ל של שמן נשא על מנת להכין שמן עיסוי בריכוז של 3 אחוזים.

שמן תפוזים

סיכונים ותופעות לוואי

לכל שמן אתרי יש פוטנציאל לגרום לגירוי או תגובה לא טובה של העור במריחה מקומית. אם את מודאגת מגירוי אפשרי, שימי מעט שמן אתרי תפוז מדולל על החלק הפנימי של המרפק שלך לפני שתשתמשי בו על אזורים גדולים יותר.

בכל מקרה, הימנעי משימוש בשמן אתרי ישן או מחומצן, שעלול לגרום לרגישות בעור. בנוסף, כמה סוגים של שמנים אתריים על בסיס הדרים הם פוטוטוקסיים, קרי עשויים לגרום לרגישות, פיגמנטציה או תגובה לא טובה של העור בחשיפה לשמש. לשמן אתרי תפוז יש סיכון נמוך להיות פוטו-טוקסי, אך עדיין עליך לנקוט משנה זהירות אם בכוונתך לצאת החוצה לשמש לאחר השימוש בו על עורך.

כמו בשמנים אתרים אחרים, יש להקפיד על אמצעי בטיחות אלה בעת שימוש בשמן תפוז:

  • אל תמרחי שמן אתרי לא מדולל על עורך.
  • הרחיקי את השמן מאיזור העיניים.
  • אחסני את השמן מחוץ להישג ידם של ילדים וחיות מחמד.
  • אם את משתמשת בשמן לצורך ארומתרפיה, ודאי שהחלל בו את פועלת מאוורר היטב.
  • אם הינך בהריון, מניקה או נוטלת תרופות מרשם, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שימוש בשמן אתרי. (לקריאה נוספת – שגרת טיפוח בהריון: מה מומלץ וממה כדאי להימנע)

מה לחפש בשמן אתרי תפוז?

ניתן לרכוש שמן אתרי תפוז באינטרנט (לדוגמה באמזון) או בחנות שמוכרת מוצרים טבעיים. עקבי אחר הטיפים הבאים כדי להבטיח שאת רוכשת שמן אתרי באיכות טובה:

  • חפשי על התווית את השם המדעי: Citrus sinensis. שמן אתרי תפוז מר הוא שמן נוסף בעל שם דומה מאוד: Citrus aurantium. אל תבלבלי בין השניים.
  • אמתי את טוהר המוצר. את רוצה לקנות 100% שמן אתרי תפוז – אם זה לא המקרה, זה יצויין על התווית.
  • חפשי בקבוקים כהים. שמן אתרי עלול להיפגע מאור השמש ובקבוקים כהים עוזרים למנוע זאת.
  • יש להריח את השמן לפני הקניה, אם אפשר. אם אין לו ריח תפוזים, אל תקני אותו.
  • התרחקי מכל מוצר שטוען על התווית שלו או באמצעות פרסום שהוא יכול לטפל במצבים בריאותיים ספציפיים. מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אינו מאשר שמנים אתריים כמו שהוא עושה עבור תרופות, כך שאין ביסוס רשמי לכל קביעה כזו.

השורה התחתונה

ניתן להשתמש בשמן אתרי תפוז עבור מגוון יישומים שנעים בין שיפור מצב הרוח, הפחתת מתחים ועד הוספת ניחוח הדרים לחדר. מחקרים הראו כי לשמן עשויים להיות כמה יתרונות. כמה דוגמאות כוללות פעילות מיקרוביאלית, הקלה בכאב ותכונות נוגדות חמצון.

מנגד, חשוב להקפיד להשתמש בשמנים אתרים בבטחה. אם ברצונך להשתמש בשמן אתרי על בסיס תפוזים אך יש לך שאלות או חששות, התייעצי עם רופא לפני השימוש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *